Am făcut această prăjitură rulată cu aluat de post, similar aceluia din care am făcut sfințișori (mucenici) și am folosit vișine din dulceață, foarte bine conservate. A ieșit o prăjitură de post bună, chiar dacă nu are ca ingrediente: ouăle, untul și laptele.
Și în post avem poftă de dulce...
Din ingredientele de mai jos au ieșit două rulouri de ștrudel cu mere, stafide și vișine.
Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat.
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură, drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul tos. Se răzuie lămâia și portocala și se toarnă apă caldă, puțin câte puțin, până ce se dizolvă drojdia și zahărul și se încorporează toate ingredientele.
Se adaugă, puțin câte puțin, uleiul de floarea soarelui și esențele și se frământă aluatul până ce devine elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, la căldură, ferit de curenții de aer rece.
Între timp se pregătește umplutura. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se răzuie pe răzătoarea mare și se călesc într-o crăticioară în care s-au pus 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă zahărul și se ține cratița pe foc, până ce scade lichidul, iar umplutura este legată.
Se lasă umplutura să se răcească, iar apoi se adaugă scorțișoară și se amestecă, pentru uniformizarea compoziției.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină și se mai frămână puțin pentru eliberarea aerului. Când aluatul a devenit mai ferm, se porționează în două bucăți egale.
Se ia prima bucată și se întinde o foaie de aproximativ 5 mm grosime, care se unge cu umplutura de mere. Se presară stafidele (opărite în prealabil), iar în partea de unde va începe rularea, se pun vișinele din dulceață.
Se rulează aluatul, cu umplutura la interior și se procedează la fel cu cea de-a doua bucată de aluat. Cele două rulouri se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu și când prăjitura s-a rumenit frumos, se oprește focul de la aragaz.
Se scoate tava din cuptor și se presară rulourile cu zahăr pudră în care s-a amestecat un plic de vanilie. Se lasă la răcit complet, după care pot fi tăiate și servite.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Spălați lămâia și portocala cu apă caldă cu bicarbonat și clătiți-le apoi cu apă rece.
3
Este important ca drojdia să fie proaspătă, pentru ca aluatul să crească frumos.
4
Nu folosiți, la frământat, apă fierbinte, ci caldă, pentru ca aluatul să nu se pripească.
5
Nu este necesar să frământați mult aluatul, ci doar atât cât să se încorporeze toate ingredientele. În final, aluatul trebuie să fie nelipicios și elastic.
6
Lăsați aluatul la dospit la căldură, ferit de curenții de aer rece.
7
Umplutura de mere trebuie să fie legată, nu apoasă, așa că trebuie să căliți bine merele răzuite.
8
Opăriți stafidele, înainte de folosire, din motive de igienă.
9
Zahărul pudră, în amestec cu vanilia, trebuie presărat pe prăjitura abia scoasă din cuptor (fierbinte).
10
Ștrudelul trebuie tăiat numai după ce s-a răcit complet.