Una dintre prăjiturile copilăriei mele este rulada, pe care ne-o făcea mama cu multă dragoste şi pe care noi o umpleam de fiecare dată cu altceva, de aceea pentru mine este o reţetă românească.
Acum am gătit eu pentru ai mei şi am ales să o adaptez perioadei sărbătorilor, de aceea am adăugat nucă rumenită şi măcinată în compoziţia ruladei, ceea ce a făcut-o pufoasă şi foarte gustoasă.
Am creat un model special cu sania Moşului, trasă de reni, pe care l-am copt doar 2 minute, apoi am adăugat restul de aluat şi am mai copt-o cam 15 minute. Eu am umplut-o cu gem de caise, apoi am turnat pe ea ciocolată cu lapte şi am decorat-o cu fulgi de cocos, perluţe şi fulgi de nea din zahăr.
"Reţetă românească"
Se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă treptat zahărul, zahărul pudră vanilat, apoi gălbenuşurile unul câte unul. Se toarnă uleiul în fir subţire, mixând. Apoi se adaugă făina, nuca rumenită şi măcinată şi praful de copt, omogenizând uşor cu o spatulă, de jos în sus.
Se obţine o compoziţie moale, aerată. Se dau deoparte cam 2 linguri din aluat pentru a se amesteca împreună cu puţină cacao. Se toarnă într-un poş şi se desenează pe o hârtie de copt sania Moşului cu renii. Eu am făcut o schiţă pe spatele hârtiei, pentru a-mi fi de ajutor. Opţional: puteţi testa modele de fulgi amestecând puţină compoziţie albă cu zahăr colorat.
Se coace acest model, la foc potrivit, numai 2 minute, atât cât să se închege. Se scoate, se toarnă restul aluatului în tavă. Mie mi-a rămas din compoziţia în care pusesem cacao, aşa că am turnat-o pe deasupra pentru un aspect marmorat. Se dă înapoi la cuptor pentru aprox 15 minute, astfel încât să devină uşor aurie, dar să rămână pufoasă.
Când este gata, se scoate pe un prosop de bucătărie pe care am presărat zahăr pudră şi se rulează cu grijă. După ce se răceşte, se umple cu gem de caise sau orice vă place.
Pentru decor: se topeşte ciocolata pe baie de abur şi se toarnă peste jumătate din ruladă, pentru a nu-i acoperi modelul cu renii. Se presară fulgi de cocos, preluţe şi fulgi de nea din zahăr. Eu am tăiat câteva felii, ca să-mi încapă pe platou, aşa că ies cam 12 porţii în total.
Timp de coacere: aprox 17 min
Timp de pregătire: 40 min
Porţii: 12
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/12/rulada-de-craciun.html