Blatul l-am facut dupa reteta minunata a Timeei. Vrea sa va spun ca este o reteta cu care nu ai cum sa dai gres. Multumesc Timi :-*.
Amestecam untul cu zaharul si un varf de sare, adaugam oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins in sucul de lamaie.
Adaugam treptat jumatate din cantitatea de faina, incorporam, apoi usor adaugam si restul de faina si framantam bine pane devine aluatul nelipicios dar nu tare.
Invelim aluatul in folie de plastic si lasam la frigider cat mai mult timp, sau in congelator 20 minute.
Dupa ce s-a racit bine il scoatem pe masa de lucru tapetata cu putina faina (nu este lipicios aluatul) il intindem cu sucitorul pana obtinem o forma rotunda putin mai mare decat tava. Cu ajutorul sucitorului asezam aluatul peste tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Surplusul de aluat il taiem ruland sucitorul pe marginea tavii si lasam deoparte.
Cu ajutorul unei furculite intepam aluatul peste tot. Lasam tava la rece.
Prunele spalate si taiate felii le amestecam cu zaharul si scortisoara. Gelatina o hidratam cu 2 linguri de apa rece.
Jeleul de zmeura o incalzim, punem deoparte 2 linguri iar in celalalte 2 linguri amestecam jelatina, dupa care
varsam peste prune si amestecam. Prunele le asezam peste aluat iar siropul obtinut turnam deasupra.
Din aluatul ce a ramas modelam diferite forme si ornam tarta. Ornametul ungem cu cele 2 linguri de jeleu pus deoparte.
Tarta se lasa la cuptor preincalzit aprox 40 minute la foc mic spre mediu.
Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar vanilat.
1
in loc de prune puteti folosi orice fructe doriti