Desert profiterol cu crema de vanilie si sos caramel

de Oana in Prajituri, 9 Mai 2017 | 15286 vizualizari

 

Azi facem spectacol cu un desert frantuzesc de mare finete, indragit de oricine. Si chiar daca reteta pare mai complicata, merita tot efortul! Voi pregati profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel, un desert racoros, acompaniat de o cupa de inghetata, o minunatie!
Reteta video, pas cu pas, o gasiti mai sus!

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 250 ml apa
  • 125 gr unt cu 80% grasime
  • 125 gr faina
  • 4 oua mari
  • un praf de sare

Crema de vanilie:

  • 3 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 30 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • jumatate de pastaie de vanilie
  • 50 gr unt moale

Sos de caramel:

  • 200 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 200 gr smantana lichida pentru frisca
  • un varf de cutit de sare

In plus:

  • inghetata pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert profiterol cu crema de vanilie si sos caramel:

Crema de vanilie: Amesteca 400 ml de lapte cu zaharul si pune totul la fiert. Cresteaza pastaia de vanilie, scoate semintele cu ajutorul unui cutit si adauga-le peste lapte. Cand incepe sa fiarba, opreste focul si lasa-l la infuzat 10 minute, acoperit cu un capac.

Amesteca intr-un bol galbenusurile cu amidonul si restul de lapte. Scoate pastaia de vanilie din laptele fierbinte si toarna putin cate putin peste crema de galbenusuri, amestecand in continuu cu un tel. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune la foc mic pana se ingroasa. Opreste focul si adauga untul, apoi omogenizeaza bine crema. Toarn-o intr-un castron si acoper-o cu folie alimentara, ca sa nu se formeze crusta. Las-o la racit la temperatura camerei si mut-o apoi la frigider pana pregatesti gogoselele pentru profiterol. 

Aluat: Pune la fiert apa cu untul taiat cubulete si un praf de sare, iar cand incepe sa clocoteasca adauga faina. Amesteca bine pana se incorporeaza si lasa amestecul pe foc cateva minute, pana incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga treptat cate un ou si mixeaza bine dupa fiecare, pana ce aluatul devine omogen. Pune-l intr-un posh si formeaza gogosele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti sa le pui si cu o lingurita, lasand spatiu intre ele, ca sa nu se lipeasca. Pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasa-le 10 minute, pana se umfla si devin usor aurii. Este important sa nu deschizi deloc usa cuptorului pe timpul coacerii! Scade apoi temperatura la 170 de grade si mai lasa-le 10 minute, ca sa fie bine coapte si in interior. Cand sunt gata, scoate tava si lasa-le la racit.

Sosul de caramel: Pune zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze pana devine auriu. Nu-l lasa mai mult pe foc pentru ca va deveni amar! Da craticioara intr-o parte si adauga untul, apoi smantana lichida si pune la loc pe foc mic, amestecand usor, pana se dizolva zaharul ars. Adauga un varf de cutit de sare si caramelul este gata! Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.

Asamblare: Taie cojile pentru profiterol intr-o parte si umple-le cu crema de vanilie rece, asaza-le pe farfurie sau intr-o cupa de desert si toarna deasupra sosul de caramel.

Poti servi profiterolul cu inghetata preferata, frisca sau fructe, dupa plac!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert profiterol cu crema de vanilie si sos caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Eclere cu crema de vanilie a la Gaby_d