Retete de suflet
Mod de preparare coji profiterol
Primul pas – pune bolul pentru frisca, paletele mixerului si smantana pentru frisca la rece. Tine-le acolo pana cand le vine randul.
Intr-un vas pune apa, uleiul si sarea si pune vasul la foc.
Cand a dat in clocot, opreste focul, pune toata faina (nu treptat, toata in acelasi timp) si amesteca energic cu un tel para. Mai amesteca la foc mic pentru 1-2 minute, sa mai iasa aburul din aluat.
Opreste focul.
Transfera amestecul intr-un bol inalt si lasa-l sa se racoreasca bine.
Cand a ajuns la temperatura camerei, incepe sa adaugi ouale, mixand dupa fiecare ou. La inceput amestecul va fi nisipos si nelegat, dar pe masura ce adaugi ouale va devenit cremos si fain 😉
Vezi in imagini cum trebuie sa arate aluatul atunci cand e spritat si decizi daca mai este sau nu necesar sa mai adaugi al 5-lea ou.
Pregateste o tava mare, tapeteaz-o cu hartie pentru copt si porneste cuptorul la 175 grade, program normal.
Pune din aluat intr-un pos cu dui fara model.
Spriteaza in tava gramajoare aproximativ egale de aluat, cu diametrul de 3-4 cm. Lasa loc intre ele, cresc mult la copt. Aluatul ramas pastreaza-l in pos, pentru tura a doua de copt.
Cand cuptorul e foarte bine incins introdu tava si coace cosuletele de profiterol pentru 40-50 minute.
Nu deschizi, nu muti, nu schimbi temperatura. Cosuletele trebuie sa fie usor rumene, uscate si frumos crescute.
Scoti tava de la cuptor si cu ajutorul unui bat de frigarui dai 2-3 gaurele mici pe fundul fiecarui cosulet, sa iasa aburul. Lasi la racit.
Cand sunt complet reci te folosesti de varful unui dui si dai gaurele laterale in fiecare cosulet. Poti si sa tai usor 2 cm cu varful unui cutit, cat sa incapa varful unui dui cu care sa le poti umple.
Pregateste crema.
Pune gelatina la hidratat in 40 ml apa, pentru 10 minute.
Amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul (2 linguri) si pune-le intr-un vas cu fund dublu, la foc mic, sau pe baie de abur si amesteca energic pana zaharul e topit si amestecul spumos. Cred ca undeva la 5-6 minute. Nu te opri din amestecat ca se afuma!
Opreste focul, adauga gelatina in amestecul cald/fierbinte si omogenizeaza pana se topeste. Adauga coaja rasa si vanilia.
Cat timp amestecul se raceste, scoate de la frigider ce am scris mai sus, toarna frisca in bol, pune si cele 4 linguri de zahar si mixeaza. Intai usor, la treapta mica, apoi mareste viteza, adauga zeama de lamaie si mixeaza pana cand frisca devine aproape ferma. N-o mixa complet pentru ca acum e momentul sa adaugi amestecul racit cu gelatina, in 2-3 etape si sa mixezi pana cand crema e gata.
Daca nu e foarte ferma las-o 15-20 minute la frigider, apoi pune in pos.
Introdu varful duiului usor in cosulet, prin deschizatura formata si spriteaza crema in interior.
Aseaza bucatile de profiterol in tava si da-le la rece.
Pregateste glazura.
Pune intr-un vas larg ingredientele si pune vasul pe foc, la foc mic.
Amesteca continuu pana cand glazura e omogena, fluida. Nu e absolut nicio problema daca e grosuta si mai pui, putin cate putin, apa, pana cand ajungi la consistenta dorita. Ai grija totusi sa nu o faci prea subtire, ai nevoie sa se intareasca peste prajituri.
Las-o sa se racoreasca apoi ia fiecare prajitura si trece-o cu partea superioara prin ciocolata, apoi pune-o pe un gratar.
Cand termini da la rece pentru cateva ore – desi poti servi si pe loc, asa ca mine :)))
Sa-ti fie de folos, sa ai spor si sa-ti iasa totul perfect!