O prajitura cu foi crocante cu fulgi de migdale prajiti si crema fina de vanilie
A devenit preferata mamei de cand am pregatit-o si a gustat-o
Aluatul pentru foaie
Bezea
Crema
Crema
Am inceput cu prepararea crema deoarece trebuie lasata cateva ore la frigider pentru a se intari.
Se pune laptele pe foc intr-o cratita impreuna cu pastaia de vanilie despicata.
Ouale se separa si galbenusurile se mixeaza cu zaharul, sarea si la final se adauga amidonul. Cand laptele este fierbinte, se scoate pastaia de vanilie si se adauga mixul de galbenusuri. Se amesteca bine cu telul si crema se fierbe la foc mic pana se intareste si nu se mai simte gustul de amidon.
Dupa ce s-a intarit crema, o rasturnam intr-un castron, o nivelam si o acoperim cu folie alimentara pentru a nu prinde crusta. Se lasa sa se raceasca si se da la frigider 3-4 ore.
Foaia
Fulgii de migdale i-am prajit intr-o tigaie la foc mic pana s-au rumenit putin.
Untul moale impreuna cu sarea, zaharul pudra si extractul de vanilie se mixeaza pana devine spumos. Se adauga cele 4 galbenusuri pe rand, unul cate unul si se amesteca bine dupa fiecare galbenus pana se incorporeaza. Se adauga faina cernuta si apoi laptele rece si se mixeaza bine.
Separat se bat spuma cele 4 albusuri cu un praf de sare, se adauga cele 50 g de zahar tos si se mixeaza pana se topeste zaharul si rezulta o bezea tare si lucioasa.
Albusurile batute spuma se adauga peste compozitia din vas si se incorporeaza usor cu spatula sau cu o lingura de lemn.
Bezeaua
Pentru bezea se bat spuma cele 4 albusuri ramase de la crema de vanilie cu un praf de sare. Se adauga treptat zaharul si vanilia si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si densa, lucioasa.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de 30 x 40 cm.
Se toarna in tava aluatul si se niveleaza cu o spatula. Peste aluatul crud se intinde bezeaua si se netezeste iar deasupra se presara fulgii de migdale prajiti.
Se da foaia la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 40-45 minute . Foaia trebuie sa ramana deschisa la culoare iar fulgii putin rumeniti.
Dupa ce s-a copt foaia se scoate din tava cu hartia de copt cu tot si se aseaza pe un gratar.
Se lasa la racit iar hartia de copt se desprinde dupa ce s-a racit complet pentru ca foaia se sfarama usor. Dupa ce s-a racit foaia se taie pe lung obtinand doua foi.
Smantana rece din frigider se bate la viteza mare cu mixerul pana se obtine o frisca tare.
Se scoate crema de vanilie din frigider si se mixeaza putin cat sa se inmoaie.
Se adauga treptat frisca batuta in crema putin cate putin si se amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza bine in crema.
Asamblare prajitura
Pe o tava am pus prima foaie cu fulgii de migdale deasupra si am adaugat toata crema de vanilie cu frisca, iar deasupra se pune a doua foaie.
Se aranjeaza marginile si se preseaza usor.
Am lasat prajitura la frigider pana a doua zi.
Se portioneaza dupa preferinte.
Delicioasa!
1
Crema nu trebuie lasata mult pe foc decat pana se ingroasa, sa nu se coaguleze galbenusurile
2
Fulgii de migdale trebuie prajiti putin
3
Prajitura nu se lasa mult la cuptor sa nu se rumeneasca prea tare fulgii de migdale
4
Prajitura am taiat-o cu un cutit cu lama zimtata deoarece stratul de crema este destul de inalt