Pentru această prajitură delicioasă am avut ca sursa de inspirație o rețetă de la Lau, căreia îi mulțumesc și o pup. Nu arăta prea spectaculos și m-am gândit să o ornez cu sirop de fructe de pădure, dar din păcate s-a întins prea mult (pe alocuri) și a fost absorbit de biscuiți, iar în final aspectul nu a fost ceea ce mi-am dorit. Mă gândeam să bat frișcă și să o ornez, dar gașca mea nu mai avea răbdare. :D
Umplutura:
Blat:
Merele le speli, le cureți de coajă, le dai prin răzătoarea cu ochiuri mari, le pui într-o cratiță, apoi adaugi zahărul, untul și stafidele (spre final).
Pui merele la foc mic până scade toată zeama lăsată, amestecând din când în când. La final adaugi scorțișoara după gust.
Lași să se răcească foarte bine.
Între timp, prepari blatul. Mixezi albusurile cu un praf de sare până când își dublează volumul, adaugi zahărul și mixezi până ce devine o bezea.
Adaugi gălbenușurile frecate cu uleiul și esența. Mixezi la viteză mică până când se încorporează. Cerni făina împreună cu praful de copt peste compoziția de ouă. Amesteci cu o spatulă cu mișcări de jos în sus, până se omogenizează.
Într-o tavă (cu diametru de 24cm) unsă cu unt, torni biscuiții măcinați și nivelezi. Adaugi deasupra merele călite, nivelezi și deasupra acoperi cu compoziția de blat.
Dai tava la cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.
Când este gata prăjitura, o răstorni pe un platou și o lași să se răcească.