Desert prajitura Petre Roman

de Rocsi in Prajituri, 11 Ian 2018 | 7397 vizualizari

 

Prajitura aceasta imi doream de mult timp sa o pregatesc, doar ca, citind mai multe retete, mi s-a parut enorma cantitatea de zahar caramelizat ce trebuia folosita si eu nu iubesc prajiturile foarte dulci. Acum de sarbatori m-am hotarat totusi sa o fac dar sa micsorez cantitatea de zahar. Nu s-a intamplat absolut nimic si este minunata. Cand aveti ocazia sa o incercati si voi!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat (3 foi):
    • 9 oua
    • 9 linguri de zahar
    • 12 linguri lapte
    • 15 linguri nuca macinata
    • 14 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • 3 linguri zeama de lamaie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru crema:
    • 1 litru de lapte
    • 4 galbenusuri
    • 6 linguri de zahar
    • 9 linguri amidon
    • 250 gr unt de 72% grasime
    • 2 lingurite vanilie
    Pentru glazura:
    • 100 ml frisca lichida
    • 150 gr ciocolata neagra
    In plus:
    • 9 linguri de zahar pentru caramel
    • fulgi decupati din pasta de zahar pentru decor
Portii: 35
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Petre Roman:

Incepeti cu pregatirea cremei, ca sa aiba timp sa se raceasca.

Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul, laptele putin cate putin, dar tot, invartiti bine pana se desface complet amidonul. Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati cu un tel continuu pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, luati crema de pe foc, adaugati untul moale, amestecati bine pana este untul bine incorporat. La final adaugati vanilia. Acoperiti crema cu folie, o dati la loc racoros sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o mixati 1 minut.

Blatul: Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugati laptele, apoi nuca macinata, faina si praful de copt.

Separat, bateti spuma albusurile cu un praf de sare, iar la final adaugati si zeama de lamaie. Incorporati albusurile si coaja rasa de lamaie, in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta. Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal. Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.

Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade c, pentru 12 minute, iar cand este gata, o scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.

Cele 9 linguri de zahar le puneti la caramelizat intr-o cratita. Cand s-a caramelizat, il impartiti pe cele 3 foi reci, cu lingura, dar foarte repede pentru ca se intareste imediat. Lasati foile cu caramel 10 minute sa se racoreasca. Asezati prima foaie in tava cu caramelul in sus, puneti jumatate din crema o nivelati. Asezati a doua foaie cu caramelul in jos, restul de crema, nivelati si ultima foaie tot cu caramelul in jos.

Glazura: Intr-un vas de inox rupeti ciocolata bucatele, turnati frisca lichida. Puneti vasul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita. Luati glazura de pe foc, o turnati pe mijlocul prajiturii, apoi cu o paleta o intindeti spre margini. Lasati sa se racoreasca glazura 10-15 minute, apoi o decorati cu fulgi din pasta de zahar. O dati la rece peste noapte, apoi o portionati si serviti. Sa aveti pofta! 

Sursa de inspiratie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Petre Roman" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu piscoturi de cacao in crema