retete pascale
Este o prajitura noua pentru mine, nu am mai facut pana acum iar pentru asta am cautat pe net si am descoperit-o pe un site unguresc. Este foarte buna, nu este prea dulce, este exact cum ii spune si denumirea ... fantastica! Singura chestie ce as schimba la ceasta prajitura este ca data viitoare sa coc blaturile intr-o tava putin mai mare, de ex. de cca 25x35 cm.
Pt. blatul de cacao:
Pt blatul alb:
Crema:
Glazura de ciocolata:
Blatul maro: Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu uleiul. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa, tare. Se adauga apa si se mai mixeaza putin. Se toarna galbenusurile si se amesteca cu o spatula. La final se pune faina, praful de copt cacaua. Se incorporeaza cu miscari usoare. Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si se pune pe un gratar sa se raceasca.
Blatul alb: Se curata visinele de samburi (eu am folosit visine din visinata, dar se pot inlocui cu visine sau cirese din compot si lasate sa se scurga bine). Nuca se prajeste si se taie apoi mai marunt. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si zaharul adaugat pe rand. Se adauga faina cu praful de copt si se incorporeaza cu miscari usoare. La final se adauga nuca si visinele. Se omogenizeaza dupa care se toarna compozitia in aceeasi tava in care s-a copt si primul blat. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 25 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand este gata, se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema: Intr-o oala cu fundul dublu se pun galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca bine cu un tel apoi se adauga amidonul. Se mai amesteca putin dupa care se toarna laptele in fir subtire si se amesteca pentru a nu face cocoloase. Se transfera oala pe foc potrivit si se amesteca continuu pana incepe sa se ingroase si devine ca o budinca. Se ia de pe foc si se lasa la racit, amestecand cin cand in cand. Se adauga untul taiat in bucati se se mixeaza bine pana se obtine o crema pufoasa.
Asamblare prajitura: Pe un platou se asaza blatul maro. Se pune toata crema de vanilie, se niveleaza apoi se asaza deasupra blatul alb, dar cu partea de deasupra peste crema, astfel vom avea partea de sus dreapta, nivelata.
Intr-o craticioara se rupe ciocolata bucatele mici, se adauga untul si frisca. Se pune pe foc mic si se lasa pana se topeste si se omogenizeaza. se toarna glazura obtinuta peste prajitura, se niveleaza frumos dupa care se fac valuri cu un betisor.
Se da prajitura la rece pentru a se intari crema si glazura. Prajitura se portioneaza cu un cutit trecut prin apa fierbinte.
Pofta buna!
1
Tava folosita a avut dimensiunea de 22x32 cm, dar se poate folosi una mai mare de cca 25x35 cm.