Pentru foi:
Pentru umplutură:
Pentru început, vom începe prin călirea dovleacului, într-o tigaie înaltă sau crațiță. Peste dovleac, vom pune zahărul și vom amesteca pentru încorporare uniformă. Apoi, vom adăuga scorțișoara și vom amesteca din nou. Vom căli bine dovleacul, până se va înmuia bine, iar o parte din lichid se va evapora. Acest procedeu va dura aproximativ 20 de minute. Aspectul va fi puțin mai închis, din cauza scorțișoarei. După cele aproximativ 20 de minute, vom opri focul și vom da la o parte pentru a se răci.
Între timp, ne vom ocupa de prepararea foilor.
Într-o cratiță, vom pune laptele, uleiul și zahărul și vom da la foc mediu. Vom amesteca, așteptând ca zahărul să se topească, iar compoziția să dea într-un clocot. Vom opri focul și vom lăsa compozița să răcească puțin. După ce acest amestec s-a răcit, îl vom pune într-un bol mare, peste amestec, vom pune oul și vom amesteca bine pentru o încorporare completă. Vom adăuga și bicarbonatul de sodiu, esența de vanilie și sarea, apoi le vom amesteca foarte bine. Puțin câte puțin vom adăuga făina, amestecând foarte bine (pentru a nu se forma cocoloașe), până epuizăm toată făina. Când aluatul va începe să se îngroașe, vom începe să frământăm cu mâna. Vom amesteca cu grijă pentru a forma un aluat pufos și moale. Este foarte important ca aluatul să nu se lipească de mâini. Vom forma aluatul într-o bilă și-l vom tăia în două părți egale. Pentru început, vom lucra cu prima jumătate, pentru foaia de bază. Cu ajutorul unui sucitor, vom întinde aluatul. Pe masa de lucru vom presăra făină, pentru a nu permite lipirea aluatului. Vom întinde o foaie de mărimea foii de copt. Pentru a pune aluatul în tavă, ne vom ajuta de sucitor; rulând aluatul pe sucitoare pentru a nu-l rupe sau întinde. Trebuie să acoperim doar fundul tăvii, iar cu un cuțit vom îndepărta aluatul care este în exces.
Acum urmează a pune umplutura de dovleac peste aluat, uniformizând ușor și foarte bine. Urmează a așeza deasupra cea de-a doua foaie, procedând ca la prima (se va tăia surplusul de material). Se va apăsa bine deasupra pentru a nu se desprinde aluatul în timp ce se coace. Foaia o vom unge cu ou bătut, pentru a primi un luciu după ce s-a copt. Sau se poate unge pe deasupra cu puțin lapte.
Prăjitura se va da la cuptor pentru 30-40 minute, la 180 grade C.
Se pudrează cu zahăr pudră sau granulat.
Se servește rece!
Poftă bună!