Blatul este unul extrem de simplu si uimitor pentru mine. Nu prea fac prajituri de post, dar blatul asta poate sa fie unul. Nu am avut oua, asa ca am improvizat. Am folosit lapte dulce si iaurt pentru a face blatul fraged. Daca vreti ca prajitura sau blatul sa fie de post, inlouiti laptele cu apa minerala.
Pentru blat: se amesteca ingredientele uscate intru-un castron, respectiv: faina, cacao, cafea, sare, bicarbonat, praf de copt. In alt castron se amesteca cu un tel ingrediente umede, respectiv: laptele dulce, iaurtul, uleiul, vanilia. Peste ingredientele umede se adauga cele uscate, se amesteca cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Faceti prajitura dupa cum doriti, intr-o tava dreptunghiulara, rotunda pentru torturi, forme de mini checuri, etc. Eu am ales o forma de tarte (18 cm) si 8 mini checuri. Am distribuit aluatul egal in toate formele. Le-am pus in tava mare a aragazului si le-am copt timp de 18-20 minute la 170 grade Celsius. Se lasa sa se raceasca si nu se insiropeaza blaturile. Merele fiind destul de umede, blatul va absorbii din umiditatea lor.
Dupa ce blaturile s-au racit, se pune peste ele un strat de mere cu scortisoara.
Pentru mousse: se face pentru inceput caramelul. Punem zaharul intr-o craticioara si-l lasam sa se caramelizeze. Amestecam usor si-l lasam pe foc pana capata culoarea chihlimbarului. Se pune untul, se amesteca cu un tel si imediat se pune si smantana. Agar afgar-ul am uitat sa va spun ca se pune de la inceput la hidratat in 50 ml apa. In momentul in care am pus smantana, punem craticioara pe flacara mica a aragazului, punem si agar agar-ul hidratat in apa, amestecam si lasam pe foc 5 minute. Dam craticioara deoparte si lasam sa se raceasca pana devine suportabil pe buze/la gustat. Se amesteca cu frisca batuta si se amesteca usor cu o spatula sau tel. Asa calduta, pana nu apuca sa se intareasca, se pune mousse-ul peste stratul de mere. Se pudreaza cu putina scortisoara si se da la frigider pentru 2-3 ore. Lasam prajiturile asa sau le decoram cu ciocolata topita si batoane de scortisoara. Sa va fie de folos!!!