Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

de Gherca Daniela in Prajituri, 25 Mar 2022 | 4342 vizualizari

 


O prajitura fina, aromata si nemaipomenit de gustoasa, ciocolata cu zmeura se impaca perfect, nu mai zic de aspect...
Totul a pornit de la 4 albusuri care tot le invarteam de ici-colo, altfel nu faceam eu asa minunatie :))
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat: 18/28cm
  • 4 albusuri
  • putina sare
  • 80g zahar
  • esenta de rom
  • 50g unt
  • 85g ciocolata 55% cacao
  • 150g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 1 ceasca cu apa
  • zahar dupa gust
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse-ul de zmeura:
  • 200g coulis de zmeura (preparat de mine si tinut la congelator in pungute)
  • 2 foi de gelatina
  • 200g smanatana pentru frisca
  • 1 lingurita zahar pudra
  • Pentru mousse-ul de ciocolata:
  • 100g ciocolata cu lapte si aroma de caramel (foto)
  • 100 frisca lichida fierbinte
  • 1 foaie si jumatate de gelatina
  • 100ml frisca lichida rece
  • 1 lingurita zahar pudra
  • Pentru glazura
  • 50g ciocolata cu lapte/ neagra sau de care va place
  • lapte
  • Pentru presarat deacupra am folosit bucati de biscuti oreo cumparat la punga!
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata:

Pentru blat:
       Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
       Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca.
       Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire si omogenizam.
       Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru circa 20 minute la 170°C.

Pentru sirop:
       Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si vanilia pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.
  Pentru mousse-ul de zmeura: Incalzim coulis-ul de zmeura atat cat sa fie suportabil la deget si adaugam gelatina hidratata in apa rece. Omogenizam si lasam sa se raceasca. Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma apoi adaugam zmeura racita si omogenizam.   Pentru mousse-ul de ciocolata:     Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata, lasam cateva secunde si amestecam pana omogenizam compozitia, adaugam gelatina si amestecam pana cand sunt topite in totalitate.      Trecem ciocolata printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra si omogenizam.  
Glazura:  Intr-un bol punem ciocolata impreuna cu 2 linguri de lapte si dam la microunda pentru cateva secunde, amestecam mai des pana este topita in totalitate, iar pentru a obtine o glazura frumos curgatoare, mai adaugam lapte in functie de cat de lichida o vreti.
Cremele si glazura le facem in momentul in care trebuie turnat in tava!   Asamblare:
In tava in care am copt blatul am pus folie de plastic in interior, am asezat blatul, insiropam bine si tunam crema de zmeura, dam la rece 1 ora, apoi punem crema de ciocolata, dam din nou la rece si apoi ii turnam glazura si presaram "firimituri" de biscuiti oreo. Dam la rece pana a doua zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Clafoutis cu cirese