Va prezint o prajitura care se pregateste usor dar e gustoasa si aspectoasa.
Blatul :
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi maresc volumul si devin cremoase .
Albusurile cu un praf de sare se mixeaza, pana devin o spuma tare .
Se amesteca galbenusurile cu albusurile de jos in sus cu o lingura de lemn .
Se adauga apa si se amesteca .
Faina se amesteca cu cacaoa, apoi se cern impreuna si se adauga in compozitia cu galbenusuri, amestecand usor, pana se omogenizeaza complet toate ingredientele.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt, se nivelează, si se introduce in cuptorul preincalzit.
Blatul se coace circa 25-30 de minute, la foc mediu, fiind gata atunci cand trece testul scobitorii.
După ce este copt blatul se scoate din tavă si se asează să se răcească pe un gratar .
Crema 1 :
Oul impreuna cu zaharul si untul se pun intr-o craticioara la bain-marie.
Se amesteca pana se topeste complet zaharul, apoi se adaugă ness-ul si se incorporeaza in compozitia aflata la bain-marie si se amesteca bine, pana se obtine o crema legata .
Compozitia cu ness se lasa sa se raceasca.
Frisca de mixeaza pana se intareste bine si se adauga peste compozitia de ness .
Crema obtinuta se pune la frigider pana batem urmatoarea cantitate de frisca .
Crema 2:
Se mixeaza frisca pana se intareste .
Asamblarea prajiturii :
Blatul se pune pe un platou, se insiropeaza cu esenta de rom .
Se toarna si se niveleaza in strat gros crema de ness racita.
Peste crema de ness cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit cu lama lata se intinde frisca in strat gros.
Peste frisca se adauga in ploaie ciocolata rasa.
Prajitura se tine la rece circa 2 ore apoi poate fi servita.
1
Blatul se poate insiropa si cu cafea sau ness, dar neaparat trebuie pusa si esenta de rom .
2
Se portioneaza dupa preferinta sub forma de romburi sau patrate .
3
Compozitia este pentru o tava de 25×30 cm