Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

de Catalina L in Dulciuri, 6 Ian 2019 | 2443 vizualizari

 

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
Iata varianta facuta anul acesta.
Am folosit pudra de praline cumparata. O puteti face de casa daca doriti, iata reteta.
Praline: 100 g de zahar si 100 g migdale+alune
Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat. Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit. Cand s-au racit le mixam pentru o obtine o pudra (sau continuam pana obtinem o pasta - ca pentru Prajitura Paris-Brest).
 
https://www.blogulluicatalina.com/2019/01/placinta-cu-ciocolata-galette-des-rois.html

 

INGREDIENTE

  • 1 aluat de foietaj
  • 100 g de ciocolata neagra
  • 1 ou intreg +1 galbenus
  • 50 g de zahar
  • 80 g de pudra de pralin
  • 30 g de unt
  • 1 galbenus+ 1 lingura de lapte pentru dorat
  • 1 figurina + 1 coroana
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois:

Incalziti cuptorul la 180 °C.

Intindem sau taiem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).

Dati la rece.

Topiti ciocolata impreuna cu untul. Amestecati bine si lasati sa se raceasca.

Intr-un castron sau in bolul robotului frecati bine oul intreg cu galbenusul si zaharul.

Adaugati pudra de pralin si apoi ciocolata racita si amestecati bine.

Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.

Depuneti crema deasupra. Cu un penson ungem marginile cu ou batut sau cu apa .

Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sudam marginile. Dati la rece 10 minute.

Decorati daca doriti cu aluatul ramas.

Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece.

Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.

Se coace in cuptorul incalzit la 180°C timp de 25 minute.

Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Buturuga de Crăciun tip Forêt-Noire

ieri la 21:41

Tort cu crema de portocale, ciocolata si ananas

de Rocsi 9

ieri la 19:44

Prăjitura răsturnată cu clementine

de RODIMUR 8

ieri la 17:00

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

pe 27.12 la 10:30

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cheesecake cu ciocolata alba si neagra