Orezul cu lapte: se pune laptele la fiert si se adauga (de la inceput) orezul ,zaharul, zaharul vanilinat (sau pastaie de vanilie, care se taie in jumatate pe lungime, se scot semintele si se pun in lapte). Se fierbe la foc mic de la inceput, timp de 35 minute (de cand a dat in clocot).
In tot acest timp se amesteca din cand in cand. Se adauga coaja de lamaie rasa si se mai fierbe 10 minute. Orezul trebuie sa fiarba in total 45 minute, de cand a dat in clocot.
Cat fierbe orezul, se curata merele de coaja, se scot cotoarele si se taie cubulete mici. Am ales mere necoapte, pentru ca isi pastreaza forma, prin gatire. Se caramelizeaza zaharul intr-o oala de ceramica, se adauga untul si amestecati, pana se topeste. Se pun merele taiate,scortisoara si se fierbe cam 30 minute, pana incepe sa scada siropul.
Ies 3 portii de orez cu lapte, peste care se pun merele cu sirop.