Stiu ca sarbatoarea a trecut, dar puteti salva reteta pentru anul viitor sau o puteti utiliza pentru a face un cozonac de post, sau de ce nu colaci.
Aluat: Maia: pui drojdia intr-un vas, o amesteci cu 1 lingurita zahar, o dizolvi cu 200 ml apa calda, ii adaugi 4 liguri faina si amesteci bine. Lasi la dospit 10 minute intr-un loc cald lipsit de curenti.
Intr-un vas cerni restul de faina, faci o adancitura in mijlocul acesteia si adaugi sarea, mixul de coaja de lamaie si portocala. Pui maiaua in adancitura facuta, adaugi inca 100 ml apa calda si amesteci cu o lingura prin miscari circulare pana inglobezi toata faina, apoi framanti un minut manual, iar daca aluatul e lipicios mai adaugi 1-2 linguri de faina si framanti pana se desprinde de pe vas.
Adaugi uleuiul si framanti pana la inglobarea acestuia.
Acopera vasul cu aluat si lasa-l sa dospeasca o ora intr-un loc cald, lipsit de curenti.
Umplutura: Razuiesti ciocolata si o amesteci cu miezul de nuca macinat, cu sucul si cu dulceata de capsune.
Asamblare: Preincalzesti cuprorul la 200 grade Celsius. Imparti aluatul in 12-13 bucati.
Intinzi fiecare bucata astfel incat sa obtii un oval de 18-20 cm lungime si 10 cm latime. Repartizezi uniform cate 1-2 lingurite de umplutura pe fasia de aluat si o rulezi usor. Rasucesti capetele astfel incat atunci cand le unesti sa rezulte cifra 8.
Pui mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii lasi sa dospeasca 10 minute si apoi ii introduci in cuptor pentru 20 de minute pe treapta de coacere uniforma. Ca sa se rumeneasca ii mai lasi inca 3 minute pe treapta 3 a grill-ului.
Dupa ce s-au copt ii scoti din cuptor si ii ungi imediat cu miere, apoi ii acoperi cu nuca macinata.
S-aveti pofta!
1
Puteti folosi dulceata voastra preferata.
2
Daca preferati un aluat mai dulce, puteti sa reglati cantitatea de zahar dupa propriul gust.