Pufosi, aromati, insiropati...ati ghicit? Sunt Mucenicii Moldovenesti :)
Dizolva drojdia in laptele cald, pune 2 linguri de zahar si doua linguri de faina, amesteca usor cu un tel ca sa omogenizezi compozitia si lasa sa creasca 15 minute.
Fa o adancitura in castronul cu faina, pune sarea, ouale, zaharul, esenta de rom si coaja de lamaie si portocala.
Amesteca usor si toarna cu grija maiaua crescuta, apoi framanta aluatul.
Pune treptat untul topit si framanta bine. Rastoarna aluatul pe masa si framanta 15-20 de minute, pana nu se mai lipeste de maini si este pufos.
Unge un castron mai mare cu ulei si pune aluatul. Acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l sa creasca o ora, o ora si jumatate, intr-un loc cald.
Intre timp prepara siropul: Pune apa la fiert, adauga zaharul si cand incepe sa fiarba pune condimentele si coaja de portocala. Ia de pe foc si lasa sa se infuzeze, apoi strecoara siropul intr-un castron.
Presara putina faina pe masa si rastoarna aluatul, apoi imparte-l in patru si in mici gramajoare, pe care le rulezi pe masa pana obtii un bastonas mai lung, apoi formeaza opturi.
Pune mucenicii in tavi si mai lasa-i sa creasca 30 de minute.
Amesteca galbenusurile cu laptele si unge mucenicii, apoi pune tavile in cuptorul incalzit la 170 de grade, pentru 20 de minute, pana se umfla si se rumenesc.
Scoate tavile din cuptor si insiropeaza mucenicii calzi in sirop, apoi unge-i cu miere si presara deasupra nuca macinata.
1
Din aceasta compozitie ies trei tavi de aragaz pline.