Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac

de Catalina L in Dulciuri, 14 Sep 2018 | 3035 vizualizari

 

Ce descoperire interesanta acest desert!
Balzac a scris despre el in romanul mai putin cunoscut  « La Rabouilleuse » care face parte din ciclul Comedia Umana.
Nu gaseam traducerea in franceza a acestui roman, multumesc mult lui Rodica (Rodimur) care mi-a indicat traducerea - «Pescuitorii in apa tulbure »
Este un desert fin si moale care se topeste in gura, compus din migdale si acoperit de o glazura alba de zahar.
Se spune că a fost creat de surorile din ordinul de Ursuline din orașul Issoudun în secolul al XVIII-lea. Marțipanul avea mare succes si se vindea ca pâinea !
Reteta consista in a amesteca in proportie egala migdale macinate, zahar pudra, si albusuri de ou.
Compozitia obtinuta este apoi parfumata cu apa de floare de portocal.
mai multe aici : https://www.blogulluicatalina.com/2018/09/martipan-dissoudun-prajitura-lui-balzac.html
 

 

INGREDIENTE

Pentru martipan :

  • 125 g de migdale macinate
  • 125 g de zahar pudra
  • 125 g de albusuri de ou ( 4 oua )
  • 1 lingurita de apa de flori de portocal

Pentru glazura :

  • 2 lingurite de zahar pudra
  • 1 lingurita de albus de ou

Pentru decor si garnitura :

  • 1-2 portocale bio
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac:

Amestecati bine pudra de migdale cu zaharul si albusurile.

Incorporati apa de flori de portocal. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta.

Turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt unsa.

Trebuie sa aveti 3-4 cm de aluat.

Dati la cuptorul incalzit la 140°C, timp de 35 minute.

Pregatiti glazura.

Incorporati albusul de ou treptat in zaharul pudra, amestecati. Trebuie sa obtineti un amestec lichid, dar destul de consistent.

Cand prajitura este coapta, turnati deasupra glazura si etalati-o uniform.

Dati din nou la cuptor la 100° C, timp de 10 minute.

Il puteti acompania cu mici verine de portocale.

Curatati portocalele de coaja si feliile de pielea alba, recuperati supremele.

Puneti-le in pahare individuale sau intr-o forma mare, adaugati un pic de apa de flori de portocal.

Nu uitati sa recuperati coaja portocalelor daca sunt bio. Eu o pun cu zahar intr-un borcanel mic etans la frigider.

Taiati prajitura in portii si acompaniati-o cu verinele pregatite.

Puteti de asemenea pregati verine cu crema engleza sau o acompania de inghetatata.

 Eu am servit-o cu inghetata de vanilie, supreme de portocala si fruct kumquat confiat - reteta aici.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

ieri la 10:43

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Chec frantuzesc