Desert Lichiu - Hencles sasesc

de Bucataras Diana in Prajituri, 10 Mar 2019 | 6380 vizualizari

 


Am preparat aceasta placinta traditionala saseasca la provocarea unei colege, care mi-a spus: “esti ardeleanca si nu stii sa faci lichiu? Sa inveti sa faci.” Recunosc ca nici macar nu auzisem de aceasta minunata placinta. Bineinteles  ca am acceptat provocarea, m-am documentat si asa am aflat ca este o placinta traditionala saseasca, pufoasa si aromata. Am folosit retata postata pe Savori Urbane. Ne-a placut ce a iesit. :) Cu siguranta va intra in meniul nostru.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 550 g faina alba,
  • 225 ml lapte caldut,
  • 1 1/2 pliculet drojdie uscata,
  • 75 g zahar,
  • 2 oua,
  • 140 g unt topit,
  • un varf de cutit de sare,
  • 2 pliculete zahar vanilat,
  • coaja rasa de la ½ de lamaie.
  • Crema: 750 g smantana 7 oua, 375 g zahar, un varf de cutit sare, 1 esenta vanilie, 200 g prune uscate, 100 g stafide, 225 g unt rece, esenta rom.
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Lichiu - Hencles sasesc:

Punem prunele si stafidele (separat) la hidratat in apa calduta cu esenta de rom apoi pregatim aluatul. Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Intr-un castron sau in bolul robotului punem drojdia, laptele caldut, untul topit,faina, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie, amestecam un pic si adaugam ouale si sarea. Framantam/amestecam pana obtinem un aluat nelipicios,elastic (daca mai este cazul mai adaugam faina).Lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul acoperit cu un sac de plastic. Intre timp scoatem samburii prunelor si le taiem marunt, iar stafidele le punem la scurs.Dupa ce a dospit aluatul, infainam blatul de lucru, impartim aluatul in 2 bucati. Una o punem la loc la caldura, iar pe cealalta o intindem cu sucitorul. Mutam foaia de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si mai lasam circa 15 minute sa dospeasca, acoperind cu plastic. Intre timp incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim crema. Punem smantana intr-un castron, adaugam zaharul,esenta de vanilie, putina sare si amestecam. Adaugam ouale si amestecam bine.Turnam crema peste aluat si presaram prunele uscate. Pentru ca nu am avut prune destule am pus si stafide. Am facut o tava doar cu prune si una cu prune si stafide. Peste fructe punem bucatele de unt rece si dam la cuptor pentru circa 20 de minute apoi reducem un pic temperatura si mai lasam aproximativ 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.Se serveste atat cald cat si rece. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Lichiu - Hencles sasesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si glazura de ciocolata