Cea mai buna inghetata mancata vreodata! ;)
Blat de biscuiti:
Mixam biscuitii la robotul de bucatarie pana obtinem un pesmet fin. Adaugam zaharul si untul topit si mai mixam o data pana compozitia se omogenizeaza. Rasturnam intr-o tava de chec pe care am tapetat-o cu folie alimentara si tasam bine cu lingura pana obtinem un blat neted. Dam la frigider pana este gata inghetata.
Inghetata de caramel:
Turnam apa peste zahar si punem vasul la foc mic. Lasam pe foc pana zaharul se caramelizeaza si devine lichid.
Amestecam laptele cu smantana pentru frisca, apoi turnam incet peste caramel. Adaugam apoi si untul si amestecand continuu fierbem pana se topeste caramelul.
Galbenusurile le amestecam intr-un castron, apoi turnam incet, in fir subtire, amestecul de lapte cu caramel, avand grija sa amestecam repede cu un tel, sa nu se faca omleta Rasturnam inapoi in cratita, apoi punem din nou la foc mic.
Amestecam continuu cu telul, pana compozitia incepe sa se ingroase, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru cateva ore, timp in care o scoatem din cand in cand si amestecam in ea, sa spargem acele de gheata care se formeaza.
Asta este si motivul pentru care imi doresc o masina de inghetata… timpul de preparare se scurteaza considerabil si nu verifici nerabdator din juma in juma de ora daca e gata :)) Plus ca la final, dupa atatea reprize de amestecat in inghetata ramai si cu mai putina, ca nu te rabda inima sa nu gusti asa… vreo 2 linguri macar :))
Dupa ultima tura de omogenizare turnam inghetata semicongelata peste blatul de biscuiti si punem tava la congelator pana la congelarea completa.
Cand inghetata este gata o rasturnam pe un platou (termorezistent) si o „imbracam” bine in bezeaua ce am preparat-o astfel:
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc foarte bine. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face turturi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Punem si zeama de lamaie si aromam cu vanilie dupa gust.
Atentie! Inghetata trebuie sa fie bine „sigilata” in bezea, altfel veti avea surpriza sa topiti inghetata.