Aluaturi de casa
Am pregatit niste gogosi pufoase, gustoase, de post si cu ingrediente simple si putine.
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Merisor, careia ii multumesc!
Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana cand devine lichida. Se adauga apa calda peste ea si 100 g de faina cernuta. Se amesteca totul si se lasa sa creasca la loc cald.
Dupa aceea, se adauga restul de zahar, sarea, zaharul vanilinat, esenta de vanilie si faina, care se adauga treptat. Se framanta aluatul si se incorporeaza uleiul, obtinand o bila elastica si nelipicioasa. Se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca la loc cald.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se intinde pe masa de lucru infainata cu ajutorul unui sucitor. Se decupeaza cerculete cu un pahar si se lasa sa mai creasca circa 10 minute.
Se pune uleiul pentru prajit intr-o tigaie adanca si se incinge.
Gogosile se prajesc in baia de ulei la foc potrivit sau chiar mic. Se scot pe un servetel, apoi, cat sunt inca fierbinti, se dau prin zahar pudra vanilat.