O fi cineva care sa nu iubeasca gogosile?
Nu cred, dar suntem noi, doamnele, care ne retinem sa mancam, cu toate ca poftim de murim! :)))
Sunt bune, foarte bune, dar....ingrasa! :))
N-am facut multe, doar asa de pofta, vreo 25 bucati.
Aluatul este usor de preparat, ca la paine.
Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.
Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.
Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand maiaua sa creasca pana face basicute si isi mareste mult volumul.
Cernem faina intr-un bol si ii facem o adancitura la mijloc.
Nu punem toata faina deodata ca nu vom sti din start de cata avem nevoie.
Ina restul de apa, dizolvam sarea si restul de zahar.
Cand maiaua a crescut suficient, o rasturnam in adancitura din faina, incalzim din nou apa, adaugam si uleiul in ea si incepem sa le turnam in vasul cu faina, amestecand cu o spatula de lemn si adunand la mijloc, faina de pe margini.
Adaugam si esenta si zaharul vanilat si framantam un aluat tare ca de paine, adaugand treptat faina.
Rasturnam aluatul pe masa infainata si il omogenizam bine, apoi il lasam la crescut 15 minute, dupa care il intindem intr-o foaie de grosimea degetului mic si cu un pahar decupam rondele.
Lasam rondelele la crescut, pana isi dubleaza volumul(10-15 minute).
Punem intr-o tigaie incapatoare si cu peretii mai inalti, uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie, scufundam rondelele de aluat in el.
Baia de ulei trebuie sa fie mai abundenta, astfel ca gogosile sa fie scufundate in ea cel putin pana la jumatate.
Focul trebuie sa fie mai intens, ca daca este slab, riscul este ca uleiul sa patrunda in aluat si atunci vom obtine niste gogosi uleioase si cam gretoase.
Lasam gogosile pana se rumenesc bine pe prima parte, apoi le intoarcem cu o spatula, pe partea cealalta.
Le scoatem pe un prosop de hartie absorbant, dar nu le asezam una peste alta de la inceput pentru a nu se tasa.
Le lasam sa se raceasca usor, apoi le pudram cu zahar vanilat si le servim alaturi de un ceai bun sau de cafea.
Pofta buna!
1
Timpul dospirii aluatului depinde de calitatea drojdiei si a fainii.