Gogosile simple sunt bune, dar cele glazurate o sa va transforme desertul intr-unul mai special. Am pentru voi si cateva variante pentru decorare... cu ciocolata alba sau neagra, cu fulgi de cocos sau bezele, dar adevarul e ca puteti sa va jucati cat de mult vreti.
Aluat:
Aluat: Incalzeste putin laptele pe foc si dizolva drojdia si zaharul vanilat bourbon in el. Las-o la cald 5-10 minute pana incepe sa se umfle.
Amesteca apoi ingredientele uscate. Cerne faina intr-un bol incapator. Cerne si zaharul pudra deasupra si adauga sarea, scortisoara si nucsoara. Amesteca totul bine.
Pune drojdia dizolvata in lapte in bolul cu ingredientele uscate si adauga si cele 2 oua impreuna cu coaja de portocala. Apuca-te de framantat, iar la jumatatea procesului incorporeaza si untul.
Cand aluatul s-a mai inchegat, scoate-l din bol si pune-l pe masa de lucru, pudrata in prealabil cu faina. Framanta cam 10-15 minute pana nu se mai lipeste de maini.
Unge aluatul cu ulei si pune-l intr-un bol incapator si acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l la cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Scoate apoi aluatul pe masa si intinde o foaie cam de 1 cm grosime si taie apoi cercuri cu ajutorul unui inel de bucatarie sau cu un pahar. Decupeaza apoi in mijloc cu un inel mai mic sau cu un capac de sticla de suc. Aduna resturile de aluat si procedeaza la fel pana epuzezi tot aluatul.
Incinge ulei intr-o tigaie mai adanca si prajeste gogosile pe ambele parti, la foc potrivit. Scoate gogosile pe servetele de hartie pentru a absorbi uleiul in exces.
Pentru glazurile de ciocolata, pune la fiert o craticioara cu putina apa si apoi topeste separat ciocolata in boluri diferite, pe baie de aburi. Pentru glazura roz, topeste ciocolata alba si amestec-o apoi cu dulceata de capsuni.
Scufunda apoi fiecare gogoasa pe o parte in ciocolata, pune-le pe un gratar si decoreaza dupa plac. Lasa-le sa se intareasca putin ciocolata si serveste-le cu placere!