Republica Portugheză sărbătorește, în fiecare an, la 10 iunie, Ziua Națională - comemorarea poetului Luís de Camoes și marcarea Zilei Comunităților portugheze.
Va prezint, cu aceasta ocazie, un desert traditional.
Acest desert a fost ales sa reprezinte Portugalia la initiativa "Café Europe" cu ocazia Zilei Europei in Austria in 2006. Fiecare stat european a prezentat un desert traditional.
Romania era reprezentata cu traditionalul nostru "Cozonac".
Este de asemenea, un desert foarte popular in China unde a fost introdus ca urmare a colonizarii portugheze.
Pastel de nata face parte din top-ul celor mai bune 50 preparate din lume, dupa celebrul ziar The Guardian.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/flan-portughez-pasteis-de-nata.html
Pastaia de vanilie o taiati in lungime si o curatati bine de seminte.
Se pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie taiata si semințele de vanilie.
Intr-un castron/bol, amestecati faina, zaharul si sarea.
Cand laptele ajunge la fierbere, luati de pe foc, scoateti pastaia.
Turnati laptele fierbinte treptat, peste amestecul precedent, amestecand in continuu.
Puneti din nou pe foc si lasati sa se ingroase, amestecand in continuu. Dati deoparte.
Incalziti cuptorul la 220°C.
Intindeti aluatul foietaj pe o suprafata presarata cu faina, decupati-l in cercuri de 8 cm. Puneti-l in formele de muffins, unse cu unt.
In crema calduta, adaugati treptat, galbenusurile de ou, apoi oul intreg, amestecand bine si sucul de lamaie.
Turnati compozitia in forme. Le-am umplut bine, utilizand toata compozitia.
Coaceti la 220°C, timp de 15-20 minute.
Lasati-le sa se raceasca inainte de a le scoate din forma.
Sunt foarte bune reci.
Bun desert!