Zilele trecute m-am cam "rasfatat" cu fel si fel de dulceturi si gemuri, dar am si transpirat langa ele pe caldura asta! :P :D Una din ele este aceasta dulceata de fructe de padure. Nu am facut multa, dar suficienta cat sa ne potolim pofta de o asa minunatie.
Pentru reteta m-am inspirat de pe blogul savoriurbane. Multumesc!
Zmeura se trece rapid sub un jet de apa si se lasa la scurs. La fel se procedeaza si cu murele, daca sunt proaspete. Eu am avut la congelator si le-am lasat sa se dezghete.
Afinele se curata de codite si frunzulite daca este cazul, se spala si se lasa sa se scurga. Coacazele se curata si se spala, la fel se pun la scurs.
Cat timp fructele se scurg de apa, se pregateste siropul.
Intr-o oala de inox cu fundul dublu, se pune zaharul, apa si zeama de lamaie. Se pune pe foc iute si se amesteca pana se topeste tot zaharul. Se reduce focul si se lasa sa fiarba pana se leaga. Se face proba picaturii.
Se pun pe rand fructele si se misca oala stanga dreapta pentru a se acoperi fructele cu sirop si pentru a nu se zdrobi foarte tare. Se lasa la foc iute cateva minute pana incepe sa fiarba. Se amesteca cu o lingura de lemn, dar cu grija si se spumeaza daca este nevoie.
Cand a inceput sa fiarba, se reduce focul si se mai lasa pe foc pana incepe sa se lege siropul, facand proba pe o farfurie.
Se ia oala de pe foc si se acopera cu un prosop umed, bine stors si se lasa pana se raceste complet. La mine a stat pana a doua zi. Se pune dulceata in borcanele spalate si uscate (sterilizate), se capacesc si se depoziteaza in camara.
1
Din aceasta cantitate mi-au iesit 2 borcane de 200 g.
2
Se amesteca cu grija pentru a nu se zdrobi foarte tare fructele.