Aluaturi de casa
Trebuie sa recunosc ca am incercat de cateva ori sa fac aluat foietaj dupa reteta clasica, cu acele impachetari, dar am dat-o in bara si m-am linistit, nu mi-a mai trebuit. :)))))))
De data asta am facut niste croissante cu o tehnica putin diferita si mare mi-a fost mirarea sa vad ca mi-au iesit. :)) Unde mai pui ca-s pufoase, moi la interior si putin crocante la exterior? Un deliciu! Eu le-am umplut cu tablete de ciocolata si Nutella, insa se pot umple cu ce va place.
Intr-un bol punem 400 g faina(la final daca mai e nevoie adaugati si restul). In centrul ei facem o adancitura in care adaugam apa calduta, zaharul si drojdia.
Amestecam cu o lingura de lemn pana cand drojdia se dizolva. O lasam la loc cald 5 minute.
Dupa 5 minute adaugam laptele caldut, uleiul, oul si sarea.
Amestecam cu lingura pana cand incorporam toate ingredientele, apoi incepem sa framantam cu mainile pana cand obtinem un aluat nelipicios.
Impartim aluatul in 2 parti egale.
Pe o bucata de aluat punem cacaua si framantan bine pana la incorporarea completa.
Acoperim bucatile de aluat cu o folie alimentara si le lasam la crescut 1 ora.
Dupa ce aluatul a crescut, impartim fiecare bucata in 4 parti egale.
Formam bilute de aluat, le acoperim iar cu folie alimentara si le mai lasam la crescut 10 minute.
Dupa acest timp presaram pe masa de lucru faina, apoi luam fiecare bucata de aluat si o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara foarte subtire.
Procedam asa cu toate bucatile de aluat.
Dupa ce am terminat de intins toate foile, incepem sa le asamblam.
Primele foi vor fi cele cu cacao. Punem prin foaie si o ungem bine cu unt moale. Adaugam a2a foaie de cacao si o ungem bine cu unt, procedam asa si cu urmatoarele foi de cacao, apoi continuam cu foile simple.
Punem in continuarea foilor de cacao prima foaie de aluat simpla, o ungem cu unt, apoi continuam la fel cu restul foilor. Ultima foaie de aluat nu va fi unsa cu unt, insa o vom presara cu faina.
Dupa ce am terminat de suprapus toate foile, cu sucitorul le aplatizam si intindem bine aluatul. Vom obtine o foaie de aluat mult mai mare.
Aceasta foaie de aluat o taiem in 2 pe orizontala.
Punem pe marginea fiecarei bucati de aluat ciocolata sau crema de ciocolata/gem sau orice umplutura doriti. Lasam spatiu de cca. 2 cm intre umpluturi.
La capatul celalalt al aluatului crestam putin cu cutitul pentru a avea reper de taiere a croissantelor.
Dupa ce am terminat de pus umplutura, rulam ca pe rulada, apoi taiem bucatile dupa reperele puse anterior.
Procedam la fel si cu cea de a2a bucata de aluat ramasa.
Punem croissantele pe o tava cu hartie de copt, le crestam cu un cutit in 2 puncte, le acoperim cu folie alimentara si le mai lasam la crescut aprox. 10 minute.
Dupa acest timp le ungem cu oul batut si le dam la cuptorul preincalzit pentru aprox. 20-25 minute, la 180 grade(foc mediu).
Dupa ce sunt gata, le lasam la racit, apoi le servim sau le glazuram cu glazura de zahar.
Pentru glazura, puneti intr-un bol zaharul pudra cu 2 linguri de lapte rece sau apa si amestecati bine cu o furculita. Daca vi se pare compozitia prea groasa, mai adaugati pun lapte sau apa pana ajungeti la o compozitie groasa, dar care curge.
Glazurati croissantele si le decorati cu ciocolata razuita.