Ceva dulce, la pahar, rapid și ușor de făcut. Exact ce pot să fac acum, în convalescență...
Există multe variante de cremă de ciocolată la pahar, unele cu albușuri, sau gălbenușuri crude (ceea ce am vrut să evit) așa că am ajuns la această soluție, care ni s-a părut foarte fină. Fiind cu ciocolată neagră (pentru că asta aveam în casă), crema este puțin amăruie, de aceea am folosit mai mult zahăr (75 de grame). Evident, crema poate fi făcută cu ciocolată cu lapte și atunci se reduce cantitatea de zahăr.
Ciocolata mărunțită se topește la foc mic, în lapte.
Se amestecă zahărul cu amidonul și se adaugă smântâna și gălbenușurile. Se mixează aceste ingrediente și se adaugă încet în ciocolata topită cu laptele.
Compoziția se dă la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului și pentru ca gălbenușurile să nu coaguleze.
Când crema s-a îngroșat, se ia vasul de pe foc și se lasă puțin să se răcorească, amestecând în ea, din când în când, ca să nu se formeze crustă. Când crema s-a răcorit, se adaugă uleiul de alune de pădure și se omogenizează bine compoziția.
Între timp se prepară frișca din: 150 ml de smântână rece, 1 lingură încărcată de zahăr pudră și opțional, 1 plic de vanilie.
Se toarnă crema răcită în pahare și se decorează cu frișcă și ornamente. Se dă la frigider cel puțin 25-30 de minute, înainte de servire.
1
În toate etapele, crema aceasta se face la foc mic, amestecând întruna ingredientele.
2
Dacă folosiți ciocolată cu lapte, puteți reduce cantitatea de zahăr (50 grame). Dacă ciocolata este amară, puteți adăuga 75 de grame de zahăr.
3
Pentru o cremă mai legată, adăugați 2 linguri de amidon alimentar. Pentru o cremă mai moale, este suficientă 1 lingură de amidon.
4
Crema poate fi turnată călduță la pahar, dar trebuie neapărat să fie rece, atunci când decorați cu frișca rece.