Desert cozonaci Pascali

de Ancutsa in Dulciuri, 11 Apr 2018 | 2417 vizualizari

 

Anul acesta am pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude, sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac.
Ce am schimbat la reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.
 
"Bunatati de Paste"

 

INGREDIENTE

  • pentru 2 cozonaci mari:
  • 75 g drojdie (un cub şi jumătate),
  • 4 ouă,
  • Aprox 1 kg făină,
  • 300 ml lapte călduţ,
  • 250 ml apă caldă,
  • 1 linguriță sare,
  • 5 linguri zahăr,
  • Aprox 150 ml ulei pentru frământat,
  • pentru umplut:
  • 7 linguri zahăr,
  • 5 linguri cacao,
  • 5 linguri de nuci rumenite şi măcinate,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • stafide înmuiate în vin alb,
  • rahat asortat tăiat cubuleţe,
  • 1 gălbenuş şi puţin lapte pentru uns înainte de copt.
  • în plus: puţină apă şi zahăr pentru uns după copt
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci Pascali:

 

Se fărâma drojdia şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa, şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.

 Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.

Pentru cozonacul împletit, am întins o foaie, pe care am împărţit-o în trei fâşii. Se presară pe fiecare câte puţin din amestecul de cacao, nucă, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se împletesc fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.

Pentru cozonacul simplu, se întinde al doilea aluat în foaie, se presară restul de umplutură şi se rulează. Se aşază şi el în tavă.

 Se lasă cozonacii la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcesc, se pot felia.

 Timp de pregătire: aprox 2h 50min

Timp de coacere: aprox 50min

Porţii: 24

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/04/cozonaci-pascali-2018.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci Pascali" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Chec cu nuca si visine