Desert cozonac impletit cu nuca

de Veronica22 in Dulciuri, 14 Feb 2019 | 2537 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Maia:
  • 100 gr faina alba 000
  • 200 ml lapte
  • 40 gr drojdie proaspata (eu doar asa folosesc intotdeauna)
  • Aluat:
  • 900 gr faina alba 000
  • 8 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • esenta de rom si vanilie,
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • putina sare (sarea ajuta la aprofundarea aromelor)
  • Umplutura:
  • 600 gr nuca macinata
  • 200 gr zahar
  • 3 albusuri (de la ouale folosite in aluat)
  • 1 lingura cacao
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac impletit cu nuca:

Maia:  200 ml lapte se infierbanta pana aproape de fierbere, adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin.

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul.

Aluat:
Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil.
Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam.

Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat. 

Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de cureti reci).


In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura.
Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua.

Pregatim apoi suciturile de cozonac.
Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale.
Pentru  a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine).
Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans.Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.

Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung  cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia)

Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac impletit cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

de vasimur 4

ieri la 19:05

Tiramisu cu pișcoturi de casă - Desertul care te cucerește prin gust și aromă

pe 03.01 la 10:46

Orez cu lapte - Rețeta delicioasă pentru desertul copilăriei

pe 03.01 la 10:38

Pișcoturi de casă - Rețeta simplă și ușoară

pe 03.01 la 10:32

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu aluat oparit