O reteta simpla de cozonac de post, reteta video o gasesti mai sus.
Aluat:
Umplutura:
Crema de cacao:
1. Pune intr-un castron faina, un praf de sare si coaja rasa de portocale. Adauga drojdia uscata. Nu este nevoie sa o dizolvi. Daca folosesti drojdie proaspata, poti sa o amesteci cu o lingurita de zahar pana devine lichide si apoi o pui peste faina.
2. Amesteca zaharul cu sucul de portocale si incalzeste-l putin, cat se se dizolve zaharul si poti tine lejer degetul in amestec, sa nu fie fierbinte!
3. Pune sucul de portocale cald si amesteca usor, incorporand faina.
4. Adauga ulei putin cate putin si framanta aluatul 10 minute pana devine pufos si nu se mai lipeste de maini.
5. Unge un castron cu ulei, pune bila de aluat si lasa-l in loc cald 1 ora, 1 ora jumatate, pana creste si isi dubleaza volumul. Este posibil sa creasca mai greu, pentru ca nu are lapte si oua. Il poti pune in cuptorul electric la 40 de grade ca sa nu stai cu grija.
6. Pregateste crema de cacao: amesteca zaharul cu cacao si ulei si incorporeaza bine.
7. Dupa ce aluatul a crescut imparte-l in patru si intinde prima foaie rotunda direct pe hartia de copt si transfer-o apoi in tava de aragaz
8. Unge-o cu crema de cacao, presara nuca si stafide, intinde a doua foaie si pune-o deasupra. Unge din nou cu cacao, nuca, stafide, iar foaie, iar umplutura si pune urmatoarea foaie.
9. Pune un pahar in mijloc, cu gura in jos si cresteaza cu cutitul sus, jos si in laterale, apoi inca o data si inca o data pana obtii 16 petale.
10. Rasuceste-le cu grija, doua cate doua, in exterior, de doua ori, formand petalele florii.
11. Acopera tava cu un prosop si mai lasa-l sa creasca la loc cald, inca 30 de minute.
12. Unge cozonacul cu putin ulei, apoi pune-l in cuptorul incalzit la 180 de grade C si lasa-l 30 de minute sa se coaca, pana se rumeneste frumos deasupra.