Desert cozonac estonian

de Oana in Dulciuri, 13 Dec 2017 | 8753 vizualizari

 

Vreau sa iti arat cum poti sa faci de sarbatori un cozonac deosebit, aromat, cu umplutura de unt si scortisoara. Este vorba despre cozonacul estonian, arata ca o coronita impletita!
Reteta video pas cu pas o gasesti mai jos.

 

INGREDIENTE

  • 240 ml lapte cald
  • 100 gr zahar
  • 1 galbenus+1 ou intreg
  • 60 g unt topit
  • un praf de sare
  • 10 g drojdie- un pliculet drojdie uscata
  • 600 g faina
  • coaja rasa de portocala
  • Pentru uns :
  • 50 g unt moale
  • 3-4 linguri zahar
  • 2 lingurite scortisoara
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac estonian:

Pune laptele intr-o craticioara si dizolva zaharul. Pune-l putin pe foc sa se incalzeasca, mare atentie sa nu fie fierbinte!

In castronul cu faina, aproximativ 600 de grame, pune un praf de sare, un ou intreg si un galbenus, coaja rasa de la o portocala si drojdia uscata, un pliculet de 10 gr. Nu este nevoie sa o dizolvi inainte. Daca folosesti drojdie proaspata, freaca cu putin zahar un cubulet de 25 gr.

Amesteca putin si pune laptele caldut, alternand cu untul topit. Incepe sa framanti usor. Rastoarna aluatul pe masa si framanta-l cam 10 minute. Daca mai este nevoie de faina mai adauga cate putin. Aluatul trebuie sa fie elastic si pufos, sa nu se mai lipeasca de maini.

Pune-l apoi intr-un bol mai mare uns cu putin ulei, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, ferit de curent, aproximativ o ora. 

Pentru umplutura, amesteca untul moale, la temperatura camerei cu zaharul si scortisoara.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, rastoarna-l pe masa presarata cu putina faina si intinde-l intr-o foaie dreptunghiulara, cam de jumatate de cm grosime.

Unge-l cu amestecul de unt si scortisoara si pastreaza putin ca sa ungi deasupra. Ruleaza pe partea mai mare.

Lasa 2-3 cm la capat si apoi taie ruloul cu cutitul pe lung. Rasuceste intre ele cele doua bucati si apoi formeaza colacul. Pune-l cu grija in tava de aragaz pe o hartie de copt.

Unge cozonacul cu untul ramas si mai lasa-l 15 minute sa creasca acoperit cu un prosop.

Incinge cuptorul la 180 de grade si pune cozonacul la copt cam 30 de minute.

 

Arata minunat si miroase extraordinar a scortisoara!

TIPS-URI

1

Eu pun aluatul sa creasca in cuptorul electric setat la minim, la 40 de grade, ca sa nu stau cu grija.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac estonian" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Reteta de preparare a papanasilor