Vreau sa iti arat cum poti sa faci de sarbatori un cozonac deosebit, aromat, cu umplutura de unt si scortisoara. Este vorba despre cozonacul estonian, arata ca o coronita impletita!
Reteta video pas cu pas o gasesti mai jos.
Pune laptele intr-o craticioara si dizolva zaharul. Pune-l putin pe foc sa se incalzeasca, mare atentie sa nu fie fierbinte!
In castronul cu faina, aproximativ 600 de grame, pune un praf de sare, un ou intreg si un galbenus, coaja rasa de la o portocala si drojdia uscata, un pliculet de 10 gr. Nu este nevoie sa o dizolvi inainte. Daca folosesti drojdie proaspata, freaca cu putin zahar un cubulet de 25 gr.
Amesteca putin si pune laptele caldut, alternand cu untul topit. Incepe sa framanti usor. Rastoarna aluatul pe masa si framanta-l cam 10 minute. Daca mai este nevoie de faina mai adauga cate putin. Aluatul trebuie sa fie elastic si pufos, sa nu se mai lipeasca de maini.
Pune-l apoi intr-un bol mai mare uns cu putin ulei, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, ferit de curent, aproximativ o ora.
Pentru umplutura, amesteca untul moale, la temperatura camerei cu zaharul si scortisoara.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, rastoarna-l pe masa presarata cu putina faina si intinde-l intr-o foaie dreptunghiulara, cam de jumatate de cm grosime.
Unge-l cu amestecul de unt si scortisoara si pastreaza putin ca sa ungi deasupra. Ruleaza pe partea mai mare.
Lasa 2-3 cm la capat si apoi taie ruloul cu cutitul pe lung. Rasuceste intre ele cele doua bucati si apoi formeaza colacul. Pune-l cu grija in tava de aragaz pe o hartie de copt.
Unge cozonacul cu untul ramas si mai lasa-l 15 minute sa creasca acoperit cu un prosop.
Incinge cuptorul la 180 de grade si pune cozonacul la copt cam 30 de minute.
Arata minunat si miroase extraordinar a scortisoara!
1
Eu pun aluatul sa creasca in cuptorul electric setat la minim, la 40 de grade, ca sa nu stau cu grija.