Desert cozonac dungat

de mirela0911 in Dulciuri, 4 Apr 2021 | 3626 vizualizari

 

Vazusem reteta pe un site unguresc si tare mi-a placut cum arata, asa ca am decis sa il prepar si eu. Tare gustos si pufos a iesit!

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina alba
  • 1/2 lgt sare
  • 150 g zahar pudra
  • 150 g smantana
  • 2 oua
  • 50 g unt moale
  • 100 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspata
  • 1 lgt zahar
  • 2 lg cacao
  • putina apa calduta
  • 1 ou pt uns
  • 1 lg zahar brun
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac dungat:

Se pregateste maiaua. Se amesteca laptele caldut impreuna cu 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia proaspata. Se lasa sa se activeze si sa dospeasca timp de 10 minute.

Intre timp, in bolul mixerului se pune faina alba, sarea, zaharul pudra, smantana, ouale batute si untul la temperatura camerei. Dupa ce a dospit drojdia, se toarna amestecul peste restul ingredienteleor. Se porneste robotul, pentru inceput la viteza mica apoi se mareste treptat viteza. Daca este necesar, se mai adauga faina. Cand se obtine un aluat omogen si care nu se mai lipeste de peretii bolului, aluatul este gata.

Se asaza aluatul pe masa infainata si se imparte in 2 parti aproximativ egale. O parte se lasa la dospit iar restul de aluat se amesteca cu cacaoa amestecata cu putina apa calduta. Se omogenizeaza bine aluatul si se lasa sa dospeasca jumatate de ora.

Fiecare aluat (cel alb si cel negru) se injumatatesc.

Se ia o bucata de aluat alb si se intinde pe masa infainata in forma dreptunghiulara, in foaie subtire. La fel se procedeaza si cu o bucata de aluat negru. Dupa ce s-a intins, cu grija se asaza peste cel alb. Se rasuceste apoi pe lungime, cat mai strans. Se da deoparte.

La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat. Se impletesc apoi cele doua rulouri si se unesc la capete, formand o coroana. Cu un cutit cu varf se face cate o incizie pe arcurile coroanei si se lasa sa mai creasca 15-20 de minute.

Se unge cu oul batut, se presara zahar brun deasupra si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40-45 de minute sau pana este copt. Se verifica cu o scobitoare. 

Dupa ce se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop curat si se lasa sa se racoreasca usor inainte de a fi taiat.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cand se intind foile, se pot inversa, foaia neagra sa fie dedesubt si cea alba deasupra.

2

Daca aluatul este prea moale, se mai poate adauga faina. Depinde de calitatea acesteia, de smantana, ... etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac dungat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

COMENTARII (21)

Tabita _ 1

06.04.2021, 23:16

Rocsi 1

07.04.2021, 20:12

Cat de minunat se vad la interior! Tare frumosi sunt! Bravo, Mirela!

mihaelar63 1

12.04.2021, 23:10

Super fain

COMENTEAZA

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu crema de nuca - Reteta unui aluat grozav