Desert cozonac dungat

de mirela0911 in Dulciuri, 4 Apr 2021 | 3857 vizualizari

 

Vazusem reteta pe un site unguresc si tare mi-a placut cum arata, asa ca am decis sa il prepar si eu. Tare gustos si pufos a iesit!

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina alba
  • 1/2 lgt sare
  • 150 g zahar pudra
  • 150 g smantana
  • 2 oua
  • 50 g unt moale
  • 100 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspata
  • 1 lgt zahar
  • 2 lg cacao
  • putina apa calduta
  • 1 ou pt uns
  • 1 lg zahar brun
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac dungat:

Se pregateste maiaua. Se amesteca laptele caldut impreuna cu 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia proaspata. Se lasa sa se activeze si sa dospeasca timp de 10 minute.

Intre timp, in bolul mixerului se pune faina alba, sarea, zaharul pudra, smantana, ouale batute si untul la temperatura camerei. Dupa ce a dospit drojdia, se toarna amestecul peste restul ingredienteleor. Se porneste robotul, pentru inceput la viteza mica apoi se mareste treptat viteza. Daca este necesar, se mai adauga faina. Cand se obtine un aluat omogen si care nu se mai lipeste de peretii bolului, aluatul este gata.

Se asaza aluatul pe masa infainata si se imparte in 2 parti aproximativ egale. O parte se lasa la dospit iar restul de aluat se amesteca cu cacaoa amestecata cu putina apa calduta. Se omogenizeaza bine aluatul si se lasa sa dospeasca jumatate de ora.

Fiecare aluat (cel alb si cel negru) se injumatatesc.

Se ia o bucata de aluat alb si se intinde pe masa infainata in forma dreptunghiulara, in foaie subtire. La fel se procedeaza si cu o bucata de aluat negru. Dupa ce s-a intins, cu grija se asaza peste cel alb. Se rasuceste apoi pe lungime, cat mai strans. Se da deoparte.

La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati de aluat. Se impletesc apoi cele doua rulouri si se unesc la capete, formand o coroana. Cu un cutit cu varf se face cate o incizie pe arcurile coroanei si se lasa sa mai creasca 15-20 de minute.

Se unge cu oul batut, se presara zahar brun deasupra si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40-45 de minute sau pana este copt. Se verifica cu o scobitoare. 

Dupa ce se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop curat si se lasa sa se racoreasca usor inainte de a fi taiat.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cand se intind foile, se pot inversa, foaia neagra sa fie dedesubt si cea alba deasupra.

2

Daca aluatul este prea moale, se mai poate adauga faina. Depinde de calitatea acesteia, de smantana, ... etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac dungat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac moldovenesc