Găluște cu prune

de Panacris in Dulciuri, 13 Aug 2015 | 8463 vizualizari

 

Am revenit cu o nouă variantă de gomboți cu prune. O variantă îmbunătățită, de se topesc în gură ;)

 

INGREDIENTE

  • cartofi albi de Lungulețu 1000 g,
  • ouă 2 bucăți, făină 200 g,
  • gris 50 g, amidon din porumb 3 linguri,
  • unt 50 g,
  • ulei de floarea soarelui 3-4 linguri,
  • sare iodată,
  • zahăr brun 3-4 linguri,
  • Pentru umplutură:
  • prune 10 bucăți,
  • zahăr brun 3 linguri,
  • scorțișoară 2 g,
  • Pentru topping:
  • pesmet auriu,
  • ulei de floarea soarelui,
  • zahăr vanilinat 3 plicuri.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Găluște cu prune:

Cartofii se pun la fiert cu coajă în apa cu puțină sare, neacoperit la foc mediu cca. 30 de minute. După ce s-au fiert cartofii se scot din apă, se curață de coajă și se presează cu o presă specială de cartofi, dacă nu aveți acesată presă, pur și simplu se sfărâmă ca pentru piure. Apoi se adaugă ouăle, făina, amidonul, grișul, untul bucățele și uleiul, frământânădu-se până se obține un aluat omogen și molcuț, dacă e nevoie mai puneți puțină făină sau gris. Peste prunele curățate, se presară zahăr vanilinat și un praf de scorțișoară, după gustul fiecăruia. Din piureul obținut, cu mâna îmfăinată, se iau bucățele, apoi se aplatizează, în mijlocul căreia se pune câte o jumătate de prună, apoi se se formează găluștele. Se pun la fiert într-un vas cu apă clocotită, se fierb, la foc mic neacoperit, până când se ridica la suprafața. Între timp se prăjește pesmetul ușor în ulei, împreună cu zahărul vanilinat, într-o tigaie antiaderentă. Găluștele se rostogolesc fierbinți, rapid prin pesmetul aurit și se scot pe un platou. Mereu păstrez câte o bucată de aluat și formez ”puțișoare” de fapt sunt nudli, se ia o bucată mică din aluat și se rulează în palme, exact, ca si cornulețe, apoi se pun la fiert la fel ca și găluștele, se rulează prin pesmet. Se servesc că atare, cu smântâna sau dulceața după gustul fiecăruia. Sunt la fel de bune reci sau calde. Poftă bună! 

TIPS-URI

1

amidonul si grisul, fac aluatul mai pufos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Găluște cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (41)

Panacris 1

29.08.2015, 10:56

Multumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

Raluca57 1

03.09.2015, 17:02

Mi-au iesit dementiale! Cele mai bune pe care le-am facut / mancat vreodata!!!! ingrediente in proportii perfecte. Multumesc pt reteta.

Panacris 1

03.09.2015, 17:39

Cu mare drag Raluca

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune