Am vazut la multi Bucatarasi reteta fara framantare si am zis sa incerc si eu dar am framantat putin la final cand am incorporat untul in aluat.
"Bunatati de Paste"
Aluat
Umplutura
Uns
Pentru inceput sfaramam drojdia si o amestecam cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar pana se dizolva.
Cernem faina si o punem intr-un vas mare.
Facem o gropita in mijloc, punem drojdia dizolvata, amestecam cu putina faina si lasam sa se dospeasca 10-15 minute.
Incalzim laptele pe foc, adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva.
Ouale, galbenusurile si lingurita de sare le batem cu o furculita si le amestecam cu coaja de lamaie si de portocala.
Dupa ce a crescut maiaua, adaugam laptele cu zaharul, ouale si galbenusurile, esenta de vanilie si amestecam cu o lingura sau cu telul.
Topim untul si punem jumatate in compozitie, amestecam cu mana pana sunt incorporate toate ingredientele.
Cealalta jumatate de unt topit o incorporam putin cate putin si framantam putin pana se incorporeaza untul in aluat.
Acoperim vasul cu un prosop si lasam sa se dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura: Amestecam nuca macinata cu laptele fierbinte si esenta de rom. Albusurile le batem spuma cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam cacao si le incorporam usor in nuca, cu ajutorul unei linguri de lemn.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 8 bucati. Am facut 4 cozonaci din compozitie.
Luam 4 bucati, intindem fiecare bucata in forma dreptunghiulara, punem pe fiecare umplutura si o rulam. Procedam la fel si cu celelalte 3 bucati.
Luam cate 2 rulouri si le rasucim pentru a obtine un cozonac. Obtinem 2 cozonaci si ii asezam in 2 tavi tapetate cu hartie de copt.
Ii lasam sa creasca aproximativ 30 de minute, batem galbenusul cu putin lapte si ungem cozonacii cu o pensula. Presaram deasupra putin zahar.
Punem cozonacii in cuptorul in cuptorul preincalzit, 20 de minute la temperatura mai mare, apoi la foc potrivit pana se rumenesc frumos. Eu i-am lasat cam 45-50 minute si spre final i-am acoperit cu hartie de copt sa nu se rumeneasca prea tare deasupra.
Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii ungem cu un amestec din apa, miere si putin ulei.
Ii scoatem din tavi si ii acoperim fierbinti cu un prosop gros si ii lasam sa se raceasca.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci!
Pofta buna!