Desert cozonac cu Fanta, de post

de Constelatialeu in Dulciuri, 5 Mar 2018 | 6368 vizualizari

 

De cand am vazut postarea lui Ina cu cozonacii de post, am salivat si am asteptat cumintica sa puna reteta....azi am facut doar unul, vineri am sa fac mai multi....delicios, abia m-am abtinut sa nu-l manac pe tot. Mie imi plac cozonacii fierbinti, cand ii scot din cuptor rup din ei si mananc.....

 

INGREDIENTE

  • cantitatile sunt pentru 2 cozonaci ( eu azi am facut doar unul, de proba)
  • Pentru aluatul de cozonac
  • 900 g faina ( eu am folosit faina Gyermelyi )
  • 120 g zahar
  • 20 g drojdie uscata
  • un praf de sare ( cat iei intre doua degete)
  • 130 ml ulei
  • 500 ml suc Fanta
  • esenta lamaie Dr.Oetker 1/2 fiola
  • esenta rom Dr.Oetker 1/2 fiola
  • esenta portocale 1/2 fiola
  • Umplutura
  • 350 g rahat colorat
  • 200 g miez de nuca prajit si macinat sau taiat grosier
  • 4 linguri cacao
  • 100 g stafide aurii
  • 4 linguri zahar
  • 3-4 linguri suc Fanta
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu Fanta, de post:

Aluatul de cozonac : Intr-un castron cernem faina, adaugam zaharul sarea si drojdia uscata. Punem la incalzit suscul fanta, sa fie caldut nu fierbinte, apoi il turnam in castron peste amestecul de faina, zahar si drojdie. Incorporam bine, apoi adaugam esentele si uleiul si ne apucam sa framantam cca 30 min. Acoperim castronul in care avem aluatul, cu un servet si-l lasam la crescut pana-si dubleaza volumul. Cand si-a dublat volumul rasturnam aluatul pe masa de lucru, impartim in patru parti egale .

Umplutura. Rahatul il taiem bucatele mai mici. Intr-un castron punem nuca macinata, zaharul cacaoa si stafidele apoi adaugam fanta si amestecam, obtinem ca o pasta, pasta ce o intindem pe suprafata aluatului.

Formarea cozonacului: Dupa ce am impartit aluatul in patru parti egale, cate doua pentru un cozonac, intindem doua dreptunghiuri, ne ajutam de podul palmelor sa intindem, nu folosim sucitorul. Pe un dreptunghi intindem crema de cacao, pe celalalt rahatul. rasucim fiecare dreptunghi apoi le impletim si asezam in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca 30 min, dupa care se unge cu ulei si se presara cu zahar Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade, cca 40 min, pana incep sa se rumeneasca si trec testul scobitorii. Se scot din tava ( daca n-ai rabdare, cazul meu, am rupt si-am mancat, nu se taie cu cutitul cat sunt calzi ), se aseaza pe o laterala si se lasa la racit acoperit cu un prosop. Ca sa se pastraze fragezi, dupa ce s-au racit se infasoara in folie alimentara.  Deliciosi, nici nu zici ca-s de post..

TIPS-URI

1

pentru un plus de culoare se poate folosi un pic de turmenic ( curcuma)

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu Fanta, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

06.03.2018, 23:10

Deosebit!

mihaelar63 1

13.03.2018, 08:53

Eu ma multumesc si cu cozonac rece Imi place felia unsa cu unt si cu ceai cald !!!!

Catalina L 1

13.03.2018, 22:49

fain si foarte original

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu mere caramelizate