M-am inspirat de pe blogul lui Laura Adamache
"retete pentru mese in familie".
Cernem faina intr-un lighean, facem o adancitura in mijloc.
Intr-un bol amestecam ingredientele pentru maia, le adaugam in mijlocul fainii si lasam pana ce isi dubleaza volumul.
Intre timp curatam dovleacul de coaja si il dam prin razatoarea mica, il adaugam intr-o cratita si calim cu 100 g zahar brun si 1 plic de zahar vanilat, lasam sa se raceasca foarte bine.
Adaugam dovleacul peste maia, ouale batute, zaharul, esenta, coaja de portocala, sarea si incepem sa framantam pana ce aluatul capata consistenta.
Treptat adaugam untul topit si racit si framantam pana ce rezulta un aluat elastic si care nu se lipeste de maini.
Acoperim cu folie si lasam la dospit 1:30 min.
Umplutura-incalzim laptele amestecat cu zaharul, adaugam nuca si cacao, amestecam bine, lasam sa se raceasca dupa care adaugam esenta dupa gust.
Aluatul il impartim in 2 si ungem cu umplutura, rasucim cele 2 rulouri, le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam sa dospeasca cca 40 min, ungem cozonacul cu galbenusul batut cu lapte, adaugam mac-susan si dam la cuptorul incalzit cca 40 min la 180 c.