Un cozonac pufos si aromat, in ton cu sarbatoarea Craciunului: ciocolata si portocala!
"Bunatati pentru Craciun"
Pt. umplutura:
Din aceasta cantitate au iesit doi cozonaci impletiti si unul simplu, mai mic.
Intr-un bol se cerne faina. Se face o gropita in mijloc si se pune drojdia zdrobita apoi se presara 1 lgt de zahar. Se incalzesc 100 ml lapte si se toarna peste drojdie. Se amesteca usor si cu putina faina si se lasa sa dospeasca. Pe margine se presara sarea.
Galbenusurile se bat impreuna cu 50 ml lapte. Restul de lapte se incalzeste impreuna cu zaharul, pana ce acesta se topeste.
Dupa ce a dospit drojdia, se adauga uleiul, galbenusurile, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Se toarna din lapte cate putin si se amesteca. Se framanta aluatul in vas pana se incorporeaza toata faina apoi se toarna pe masa infainata si se framanta. Se adauga untul taiat bucatele si se continua framantatul pana se omogenizeaza si se obtine un aluat elastic si care nu se mai lipeste de maini. Se unge vasul cu ulei, se asaza aluatul si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: Se bat albusurile impreuna cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se cerne cacaoa si se pune peste spuma. Se amesteca bine.
Dupa ce a dospit aluatul, se rupe o bucata din el care se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei. Se unge cu crema de ciocolata iar deasupra se pun cojile de portocala confiata. Se ruleaza strans si se lasa deoparte. Se procedeaza la fel cu o alta bucata de aluat apoi se impletesc cele doua rulouri. Se asaza in tava de chec tapetata cu hartie de copt si se trece la pregatirea urmatorului cozonac.
Cand sunt gata, se lasa jumatate de ora sa dospeasca in tava apoi se ung cu oul batut bine.
Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40 de minute sau pana cand sunt frumos rumeniti.
Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop de bucatarie.
Pofta buna!
1
Daca nu doriti toti cozonacii cu umplutura de ciocolata si coaja de portocala, se poate prepara si o umplutura de nuca, mac sau orice doriti.
2
In timpul framantarii, se poate sa mai fie nevoie de faina sau de lapte, in functie de cum cere aluatul.