Cu aluatul fraged care mi-a rămas de la o tartă cu fructe, m-am gândit să fac niște coșulețe cu frișcă și cu INGREDIENTUL SECRET - DULCEAȚA de fragi.
E o prăjitură rapidă, aspectuoasă, ușoară, sănătoasă și foarte bună. Eu folosesc numai frișcă naturală, făcută de mine din smântână grasă, dar cine folosește frișcă sintetică, va avea și mai puțin de lucru.
Coșulețele nu mi-au ieșit chiar cum am sperat eu, le-am și scăpat parcă mai mult în cuptor, dar până la urmă, cu frișca și decorul a ieșit ceva drăguț și bun. Ba acum mi se pare că e chiar bine că au ieșit mai puțin adânci (astfel, a încăput mai puțină frișcă naturală, pe care o folosesc eu și care este foarte grasă). Iar dacă ieri mi se părea că am rumenit, fără să vreau, prea tare coșulețele, astăzi, când le-am umplut cu frișcă mi s-a părut că așa e numai bine, pentru că sunt mai rezistente.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 24 de coșulețe.
Aluatul de foietaj se decongelează și se subțiază cu un sucitor, pe planșeta presărată cu făină, până ajunge la dimensiunea de 1-1,5 milimetri grosime. Se înțeapă foaia cu furculița, pentru a nu se umfla în cuptor.
Cu o formă rotundă, sau cu un pahar cu o deschidere mai mare se taie rondele care se pun pe fundul unei tăvi pentru brioșe. Este bine ca rondelele de aluat să fie strâns lipite de formele de brioșe și cât mai late, pentru că aluatul se va strânge în cuptor și coșulețele nu vor fi adânci.
Se dă tava la foc iute în cuptorul încălzit în prealabil și când coșulețele s-au rumenit frumos, se scot și se lasă să se răcorească.
Între timp se prepară frișca, mixând foarte bine smântâna și adăugând treptat, puțin câte puțin, cele trei linguri de zahăr tos fin. Se adaugă și vanilia și se mixează, până ce frișca se întărește.
Se pune frișcă într-un șpriț și se umplu coșulețele. Deasupra se decorează cu fragi, scoși din timp din borcan și scurși de sirop.
1
Subțiați aluatul cu sucitorul și înțepați-l cu furculița, pentru a nu fi prea gros și pentru a nu se umfla în cuptor.
2
Rondelele din aluat trebuie să fie mai late, în adâncime, pentru că se vor strânge în cuptor.
3
Când mixați smântâna pentru a face frișcă, aveți grijă să nu insistați mai mult decât este cazul, pentru a nu rezulta, până la urmă, unt dulce.
4
Nu puneți prea multă frișcă în coșulețe, mai ales dacă este naturală, pentru că este prea grasă.