Ai mei au fost așa de încântați de globulețe încât a doua zi de Crăciun, mi-au spus că ar mânca ceva bun, cremos. Așa că le-am făcut o surpriză: o coroniță de Crăciun, cu blat cu coajă de portocală, umplută cu cremă intensă de ciocolată și o notă subtilă de cafea, apoi decorată cu o cremă de ciocolată albă colorată în verde (cu colorant alimentar natural pudră), fulgi de nea din zahăr și felii de mandarină. Am folosit perluțe de zahăr pentru a imita acele bobițe ale plantei holly (ilex) care îmi place mult.
„Bunatati pentru Craciun”
Blatul coroniței: se separă ouăle. Se bat spumă albușurile și un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, pudra de vanilie, coaja rasă de portocală și uleiul. Se adaugă apoi și făina și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția (trebuie să obțineți un aluat moale ca la chec) într-o tavă de guguluf, unsă cu unt și tapetată cu făină, se coace la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, aproximativ 30 minute sau până trece testul scobitorii (însă aveți grijă să nu-l uscați).
Crema de ciocolată neagră: se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata neagră (cuvertură 52 % cacao), se amestecă dîn când în când, până se topește. Se dă deoparte la răcit. După ce s-a răcit, se adaugă cafeaua măcinată și se bate cu mixerul, să devină cremoasă.
Crema decor verde: se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata albă, amestecând până se topește. Se dă deoparte. După ce s-a răcit, se adaugă colorantul verde pudră dizolvat înainte într-o linguriță de apă caldă, se amestecă bine, cu mixerul.
Montare și decor: se scobește din coroniță, se umple cu crema de ciocolată neagră, cu ajutorul unui poș. Apoi se fac flori din crema verde, folosind de asemenea un poș. Se decorează cu perluțe, fulgi și cocos.
Notă: pentru cremele de ciocolată, în general, vă recomand să folosiți cuverturi de ciocolată (se găsesc în orice supermarket), sunt calitative comparativ cu ciocolatele obișnuite, dar și accesibile ca preț.
Timp de pregătire: 1h 30 min
Timp de coacere: 30 min
Porții: 8
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/coronita-de-craciun.html