Și în post ne putem delecta cu deserturi delioase, cum sunt clătitele, doar trebuie să găsim combinația care ne place și să potrivim textura compoziției.
Punem într-un vas, băutura eco din orez, împreună cu zahărul brut și le amestecăm până la topirea zahărului. Băutura este și ea dulceagă, deci nu este nevoie de prea mult zahăr, dar depinde de gustul fiecăruia. Eu, de obicei, nu prepar aluatul de clătite decât foarte puțin dulce, pentru că le servesc cu dulceață, gem, diverse creme de ciocolată, toate dulci. Cernem făina în alt vas, împreună cu praful de copt, apoi adăugăm și un praf de sare. Turnăm băutura eco din orez peste făină și amestecăm până la omogenizare, apoi, diluăm compoziția cu apă minerală. Adăugăm și esența, omogenizăm din nou compoziția și o lăsăm să se odihnească 10-15 minute, timp în care bulele de apă minerală dispar. Punem tigaia la încins, la foc mediu spre mare și topim puțin ulei de cocos în ea, atât cât să o ungem uniform. Turnăm un polonic de aluat și îl întindem uniform pe toată baza tigăii, înclinând tigaia într-o parte și în cealaltă. Lăsăm clătita să se rumenească bine pe prima parte, apoi o întoarcem și o rumenim și pe cealaltă parte. Procedăm așa cu toate clătitele, ungând de fiecare dată tigaia cu ulei de cocos și reducând pe parcurs intensitatea focului, pentru a nu le arde. Uleiul de cocos a dat o aromă aparte clătitelor, dar și culoarea parcă este mai intensă. Am făcut proba și fără a unge tigaia cu ulei, dar clătitele ies fără luciu, deci nu-mi plac. De fapt, eu și la clătitele clasice folosesc un strop de ulei sau unt, exact pentru acest luciu. După cum spuneam la început, tare bune au ieșit aceste clătite de post cu băutură eco din orez, sper să le testați și voi!