Pentru sfârșitul de săptămână care tocmai a trecut, am făcut un chec foarte aromat și pufos, cu fructe confiate. Soțului meu îi plac foarte mult checurile și cum mie mi se pare că acest desert este cel mai ușor și mai rapid de făcut, adeseori ne răsfățăm cu așa ceva.
Din ingredientele de mai jos am făcut un singur chec de dimensiuni obișnuite.
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare extrafină, iar când încep să ia volum se adaugă puțin câte puțin zahărul vanilinat și cel tos. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul și se mixează întruna.
Când compoziția este bine legată și zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și se încorporează cu grijă.
În tava de copt, în care s-a pus în prealabil hârtie de copt se toarnă un strat de compozițe și deasupra se presară fructe confiate. Operațiunea aceasta se repetă încă de două ori, iar deasupra va fi un strat de compoziție.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 30-35 minute. Când checul este frumos rumenit, se oprește focul de la cuptor, se lasă ușa lui întredeschisă și el se mai lasă puțin acolo, să se răcorească și să se acomodeze cu temperatura din bucătărie, ca să nu ”cadă” brusc.
După 8-10 minute se scoate checul din cuptor, se desprinde hârtia de copt de jur împrejur și se decorează cu zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilinat.
Se lasă să se răcească total, înainte de a fi porționat/feliat.
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Dacă ouăle sunt mari, puteți folosi doar 5.
3
Separați bine albușurile de gălbenușuri. Dacă se amestecă din greșeală, se vor mixa (vor crește) mai greu.
4
Eu nu folosesc niciodată praf de copt la prepararea checurilor. Secretul unor checuri pufoase și bune constă în mixarea continuă a îngredientelor până la sfârșitul preparării.
5
După ce checul se coace și este frumos rumenit, lăsați-l să se răcorească puțin în cuptorul cu ușa întredeschisă.
6
Amestecați zahărul vanilinat cu zahărul pudră, pentru a decora checul.
7
Nu porționați/feliați checul înainte de răcirea sa completă.