Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Deyu.
Doua mere se curata de coaja si cotor, se spala si se taie cubulete.
Celelalte doua mere se curata de cotor, se spala si se taie felii.
Peste fiecare categorie de mere se presara cate un plic de zahar vanilinat, cate o lingura de zahar si cate un varf de lingurita de scortisoara.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Intr-un castron se pun oul, zaharul, un praf de sare, uleiul, otetul si esenta de vanilie. Se mixeaza, apoi se adauga laptele caldut, faina (treptat) si praful de copt si se omogenizeaza.* Se incorporeaza jumatate de lingurita de scortisoara si merele taiate cubulete. Se toarna compozitia intr-o tava pentru cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Deasupra compozitiei se asaza merele taiate felii pe doua randuri. Se introduce tava la cuptor pana cand checul este gata si trece de testul scobitorii.
*Initial am pus 300 g faina si am mai adaugat inca 50 g dupa ce am incorporat merele pentru ca acestea isi lasasera zeama.