Pentru acest sfârșit de săptămână am preparat o budincă de mere și brânză de vaci, pentru că mă tenta să încerc această combinație de ingrediente și mai ales pentru că acestea îmi erau la îndemână.
Am procedat cam tot așa cum fac la tortul de mere, cu unele mici deosebiri care țin de texturile diferite ale aluatului. A ieșit un desert savuros și parfumat, așa că sigur voi repeta rețeta. Și cu siguranță mă voi gândi și la îmbunătățiri, în privința aspectului.
Nu am răsturnat budinca, pentru că nu am însiropat-o, dar după ce am tăiat prima felie, am putut lua din tavă felia următoare, fără să-i stric forma și am pus-o răsturnată pe farfurie. Totuși, vreau să precizez că această budincă poate fi servită și fără a fi răsturnată, cu brânza la suprafață, dar dacă se răstoarnă, feliile de măr, care au fost puse inițial pe fundul tăvii, dau un aspect foarte frumos acestui desert.
Merele se spală, se șterg de apă și se curăță de coji. Se taie merele în 4, se elimină cotoarele și se taie apoi câte două felii din fiecare sfert de măr. În total vor fi 16 felii.
Se unge cu unt, într-un strat gros, o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și se presară deasupra 2 linguri cu zahăr tos. Se pun feliile de măr în tavă, circular, iar la mijloc se completează cu jumătăți de felii. Se presară pudră de scorțișoară peste mere și apoi două linguri de zahăr tos. Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce se înmoaie merele, la fel ca la tortul de mere.
Între timp se prepară brânza cu: oul, zahărul pudră, vanilia, coaja răzuită de portocală (inițial am vrut să folosesc lămâie, dar m-am răzgândit și am folosit portocală) și făina albă. Se amestecă bine și când compoziția este omogenă se adaugă stafidele opărite în prealabil și scurse de apă.
Când merele s-au înmuiat, se scoate tava din cuptor și se lasă 8-10 minute să se răcorească, după care se acoperă merele cu compoziția de brânză și se nivelează.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu și când budinca este rumenită, se oprește focul.
Se lasă budinca la răcit, după care poate fi tăiată și servită, decorată după preferință. Eu am folosit niște "năsturași" de ciocolată.
1
Feliile de măr nu trebuie să fie foarte groase. Tăiați căte 8 felii din fiecare măr.
2
Brânza de vaci trebuie să fie proaspătă, dulce și bine scursă.
3
Dacă brânza nu este bine scursă, va trebui să o mai lăsați să se scurgă și în caz contrar va trebui să suplimentați cantitatea de făină.
4
Puteți folosi o lingură de făină și una de gris.
5
Puteți răzui coajă de lămâie, sau coajă de portocală, după cum preferați.
6
Ungeți tava cu un strat gros de unt și apoi presărați zahăr tos, pentru ca merele să nu se lipească.
7
Budinca se taie numai după ce s-a răcit.