Ador dulceata de smochine.M-am gandit sa fac un desert pentru musafiri si am castigat lozul cel mare cu acest preparat.
Se face maiaua: drojdia se amesteca cu putin lapte, o lingurita de zahar si 2 linguri de faina. Se amesteca totul bine si se lasa deoparte pentru un sfert de ora. Dupa ce a crescut, peste maia se adauga faina, oul si zaharul. Se adauga laptele in timp ce framantam, putin cate putin, pana obtinem un aluat omogen.
Se adauga untul la temperatura camerei si continuam sa framantam aluatul. Cand e gata, il lasam sa creasca la caldura aproximativ o ora sau pana ce si-a dublat volumul.
Cand aluatul a crescut se framanta putin si se formeaza bile (mai mici sau mai mari, in functie de preferinte) eu am facut 12. Intindem bila de aluat cu ajutorul unui sucitor. Punem in mijloc o lingurita de dulceata de smochine, strangem marginile cercului de aluat formand o bocceluta si le presam ca sa nu se desfaca.
Le intoarcem cu legatura in jos si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Le lasam la dospit inca 30 minute. Ungem pe fiecare cu galbenus de ou batut cu lapte. Am incalzit cuptorul la 200 de grade C si le-am lasat pana s-au rumenit. Le ungem cu miere de albine si le servim atat calde cat si reci.
Pofta buna!
1
In loc de unt, putem sa folosim 50 ml de ulei.
2
In aluat putem adauga coaja rasa de portocala, lamaie sau ambele.
3
Putem folosi orice gem sau dulceata.