Cum păstrez în congelator albușurile care îmi rămân de la maioneză, creme, sau înghețată, fac adeseori din ele blaturi pentru prăjituri, sau ce este mai ușor și rapid de preparat, brioșe pufoase, drăguțe și bune, cu diferite ingrediente pe care le am la îndemână.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 16 brioșe cu cacao, nuci și stafide.
Se scot albușurile din congelator, cu câteva ore înainte de preparare, ca să se dezghețe natural.
Se mărunțesc nucile, iar stafidele se opăresc și se țin câteva minute în esență de rom, după care se scurg.
Când albușurile s-au dezghețat complet, se mixează cu un praf de sare și când au început să crească, se adaugă treptat, mixând permanent: zahărul, vanilia, coaja de lămâie, făina amestecată cu praful de copt și la urmă, cacaua.
În formele pentru brioșe se pune câte o lingură încărcată din această compoziție, se presară nuci mărunțite și stafide, se acoperă cu o altă lingură încărcată de compoziție și apoi se decorează, cu nuci mărunțite și stafide.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și când brioșele au crescut frumos și trec testul scobitorii, se scot din cuptor și se lasă sa se răcorească, înainte de a fi servite.
Brioșele pot fi decorate și cu zahăr pudră, dar stafidele și nucile sunt deja un decor destul de drăguț.
1
Scoateți din timp albușurile din congelator, ca să se dezghețe natural.
2
Ca să crească frumos, albușurile trebuie mixate puțin, la început, cu praful de sare.
3
Adăugați zahărul puțin câte puțin și mixați, până ce se dizolvă complet.
4
După ce decorați brioșele, dați tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie.
5
Lăsați brioșele să se răcească, înainte de a le servi.
6
Puteți decora brioșele și cu zahăr pudră, dar nucile și mai ales stafidele, alcătuiesc un decor suficient de drăguț.