n-am stiut cum sa denumesc experimentul dar marturisesc ca ideea acestei prajituri mi-a venit saptamana trecuta, in timp ce preparam briosele cu crema de cocos (http://www.bucataras.ro/retete/briose-cu-cacao-si-umplutura-de-cocos-64376.html).
Va recomand cu drag reteta asta, e o prajitura insiropata si delicioasa...., iar daca veti avea curiozitatea sa cititi reteta, veti vedea ca mi-a dat si ceva emotii, la un moment dat ;)
Pentru inceput preparam umplutura/crema de nuca macinata: mixam albusurile cu un praf de sare si 15 linguri de zahar pana obtinem o spuma ferma. Adaugam apoi nuca macinata si lasam crema deoparte pana ne ocupam de aluatul propriu-zis.
Amestecam ouale intregi+cele trei galbenusuri cu zaharul, untul la temperatura camerei, praful de copt, esenta de rom, iaurtul, pudra de cacao la viteza mare a mixerului pentru cel putin 10 minute, pana obtinem un amestec cremos.
Adaugam apoi faina, mixam in continuare, avand grija sa reducem viteza.
Preincalzim cuptorul la temperatura medie (175 grade).
Turnam acest amestec in tava unsa in prealabil si tapetata cu faina. Nivelam, apoi din loc in loc repartizam crema de nuca, lingura cu lingura. La final trecem usor cu furculita peste suprafata blatului, obtinand astfel aspectul de marmorat pe care-l veti vedea daca va uitati la pozele de mai jos.
Dam tava la cuptor si lasam la copt pana capata aspect de rumen. Daca faceti testul cu scobitoarea,aveti grija sa impungeti blatul in zone fara crema de nuca, deoarece aceste zone vor parea necoapte si va puteti insela usor cu privire la timpul de coacere pe care-l mai necesita blatul. Eu l-am copt cca 25 minute la 175 grade.
Siropul se prepara astfel: punem zaharul intr-un ibric la caramelizat la foc mic, amestecam in continuu pana se topeste tot zaharul si obtine culoare aurie. Tragem ibricul de pe flacara, adaugam cu foarte mare atentie apa,apoi esenta de rom si lasam la foc mic pana se topeste tot zaharul si obtinem siropul necesar. Il lasam la racorit,apoi il turnam in tava peste blatul copt. Eu l-am lasat de seara pana dimineata, abia apoi am trecut la restul etapelor.
Crema 2: aici as fi vrut sa fac un ganache de ciocolata insa (vorba Cristinei Pana,... hai sa va vorbesc si despre esecurile mele in bucatarie), datorita faptului ca smantana nu era de la aceeasi firma, mi s-a taiat. :(( Si-atunci a trebuit sa dreg cumva situatia si iata ce-am facut:
-am pus 200 ml smantana lichida intr-o craticioara la foc mic si am topit in ea 100 gr. ciocolata cu lapte. Am lasat la racorit, apoi am dat pentru 1 ora crema obtinuta la rece.
-dupa o ora am scos crema rece, am adaugat alta cutie de 200 ml smantana si am mixat la viteza mare pana s-a taiat crema. Moment in care am trecut prin robot cca 100 gr. fulgi de cereale de la Fitness si i-am incorporat in crema rece.
Am intins aceasta crema peste prajitura insiropata din tava, am portionat-o iar marginile le-am amestecat intr-un bol separat cu 100 gr. biscuiti trecuti prin robot si cateva linguri de cafea. Am amestecat cu o lingura, am format cu palmele bilute pe care le-am trecut prin zahar tos.
Inainte de a aseza cate o biluta peste fiecare portie de prajitura, am format prin presare spatiile in care am asezat ulterior visinele din visinata.
Ciocolata amaruie am topit-o in 5-6 linguri de frisca lichida, la foc mic pana a devenit lichida, apoi am decorat prajiturelele cu glazura astfel obtinuta.
Am dat cateva ore la rece inaintea servirii.
Pofta buna!