Crocant bouche

de Carmen in Dulciuri, 7 Feb 2017 | 5111 vizualizari

 

Adica sa faca un krant in gurita.
Despre reteta originala nici nu am facut sapaturi.
Am vazut o poza si m-am gandit ca sigur imi va placea gustul sau combinatia. Cum sunt o mare amatoare cand vine vorba despre eclere sau choux  a la creme , am zis: da! Fac si eu! Suces maxim! Aplauze si ovatii am primit. 

 

INGREDIENTE

  • Choux :
  • 250 ml apa,
  • 125 gr unt (65%)
  • un praf de sare
  • 125 gr faina
  • Crema:
  • in varianta rapida: 1 plic de budinca, preparat dupa indicatiile producatorului
  • sau o crema de patiserie:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 30 gr faina 
  • 20 gr de amidon
  • un praf de sare
  • Zahar caramel :
  • 200 gr
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crocant bouche:

Intai, facem gogoselele.

Punem la fiert apa, sare, unt. Cand untul s-a topit, trantim faina si amestecam energic pana obtinem o pasta. Maxim 1 minut pe foc si grija mare sa nu se lipeasca. Dam la racit. De obicei, pentru ca nu am timp, o racesc fortat, fie in chiuveta, fie o rastorn pe o tava cat mai intinsa. Cand ajunge la o temperatura cat mai scazuta, pun cate un ou pe rand si amestec. O minunatie de aluat oparit. Cu lingurita sau cu posh-ul formez gogosele in tava care are deja foaie de copt. Le dau la cuptor pentru 40-45 minute, la 200 grade C. Nu se deschide usa cuptorului sub nicio forma.

Crema : pun laptele la fiert cu pastaia de vanilie. Frec galbenusurile cu zaharul bine pana se albesc, apoi inglobez amidonul si faina si in fir subtire, continuand amestecarea, vin cu laptele fierbinte (nu clocotit). Mai pun pe foc vreo 2 minute, smestecand continuu. Racoresc bine crema si, ca sa nu faca pojghita deasupra, o pun in posh cu dui subtire. 

Umplu fiecare gogosica cu crema si caramelizez zaharul. Inmoi in zaharul ars, cu rabdare si fara sa ma ard la degete (wow ce basici poti pati) fixez pe platou cate una si-i dau forma rotunda. La final ma transform in paianjen si tes o plasa decorativa din zahar.

Nimeni nu va vorbi in timp ce se consuma, va garantez!

 

TIPS-URI

1

daca zaharul se intareste, se mai poate pune pe foc. cu mare atentie

2

pentru pastrarea unei temperaturi cat mai inalte, se poate pune craticioara cu zahar caramel, intr-o alta craticioara cu apa fierbinte

3

mare atentie la degete sau mai bine, folositi un cleste

Daca ti-a placut reteta noastra "Crocant bouche" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Gogosele de ecler