Primele mele croasante.
Mod de preparare
Am pus intr-un bol faina cernuta, drojdia, sarea, doua linguri unt si zaharul.
Am inceput sa adaug treptat laptele rece pana am obtinut un aluat ferm, destul de tare, nelipicios.
Dupa caz adaugati mai mult sau mai putin lapte sau mai mult sau mai putina faina. Asta depinde mult de tipul de faina folosit.
Incepeti cu 550 gr faina si 250 ml lapte si modificati dupa caz.
200 gr unt am amestecat cu 2-3 linguri faina si am modelat amestecul formand un cub.
Am bagat si aluatul si untul pentru o ora la frigider.
Am scos pe masa de lucru infainata aluatul si am intins un patrat cu latura de aproximativ 10 cm(nu lucrez io cu masurile astea fixe:)) )
Am facut si din unt un patrat (care nu prea mi-a iesit:)) ) cu latura o idee mai mica decat a aluatului.
Le-am suprapus ca in imagine, am unit colturile opuse ale aluatului , acoperind untul.
Am intins apoi cu sucitorul o foaie mai lunga impartind imaginar untul pe toata suprafata (ca doar nu-l vedeam:)) ) ,pe care am impaturit-o ca in imagini.
Am impartit ochiometric foaia in 3. Am luat o parte laterala pe care am adus-o catre mijloc apoi cealalta deasupra ei ; "sulul " format l-am impaturit .
Imaginile o arata mai bine decat stiu eu sa explic.
De asta la aluaturile astea e muuuult mai util un filmulet video.
Am acoperit cu folie de plastic si am dat pt o ora la frigider.
Am intins aluatul cu sucitorul si am uns cu cele 50 gr unt ramase apoi am impaturit ca la pasul anterior.
Am repetat aceasta inca de doua ori (fara a unge iar cu unt), cu pauze de o ora timp in care bagam aluatul la rece.
L-am lasat apoi peste noapte in frigider.
Am scos, am intins aluatul, am taiat in triunghiuri pe care le-am crestat usor la baza api am format cornuri ruland dinspre baza inspre varf, intinzand usor varful pt a crea mai multe straturi.
Am pus in tava tapetata cu hartie pentru copt croissantele formate si le-am dat iar la frigider pt. 30 min. timp in care am preincalzit cuptorul la 175-180 grade.
Am scos tava, am uns croissantele cu ou batut cu putina apa si am bagat-o la cuptor pana ce croissantele au fost rumenite frumos. Cu aluatul ramas in urma taierii m-am jucat putin formand patratele umplute cu magiun de prune.