Astazi 25 iunie Croatia si Slovenia sarbatoresc independenţa faţă de Iugoslavia.
Va propun cu acesta ocazie o prajitura foarte poulara in ambele tari -Kremšnita.
Este specialitatea orasului Bled din Slovenia si a oraselor Somobor si Zagreb din Croatia.
Se spune ca Kremšnita a fost inventat la Samobor, langa Zagreb.
"Dacă aveți o problemă sau un dezacord, oferă o kremšnita și apoi totul este iertat!", spun oamenii din Samobor.
Istoria ei a început în anul 1923, când inventatorul său, Duro LUKAČIČ a sosit de la Budapesta, să se stabilească la Samobor si sa lucreze in cofetaria fratelui lui.
Duro LUKAČIČ a combinat mai multe retete originare din Zagreb timp de cativa ani , pentru a crea în cele din urmă, în 1950, Kremšnita Samoborska (The Millefeuille Samobor).
În Slovenia, Kremšnita este specialitatea orașului Bled.
A fost introdusa de un bucătar local, Istvân Lukacevic în 1953 în restaurantul Park. În fiecare an, 500.000 de aceste prăjituri sunt produse în Bled.
Povestea locală spune ca daca mananci o Kremšnita trebuie apoi sa faci un tur al lacului Bled - cam 6 km.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/06/cremsnit-croatsloven-kremsnita.html
Crema:
Se separă gălbenușurile de ou de albusuri.
Se bat albusurile spuma pana se tin bine încorporănd treptat 60 g de zahăr. Se rezerva la rece.
Puneti la-ncalzit 50 cl de lapte.
Intr-un bol se amesteca cu un tel 5cl de lapte cu faina , gălbenușurile de ou, zahărul vanilat, romul și restul de 60 g de zahar.
Varsati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu cu telul.
Se pune compozitia la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.
Se incorporeaza in crema fierbine albusurile batute amestecand cu o lingura ușor de sus in jos
Se rastoarna crema intr-o tava si se pune un film alimentar la suprafata.
Se lasa sa se raceasca iar apoi se pune la frigider.
Frișca:
Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare cat sa se intareasca un pic. Adaugam zaharul pudra si mixam in continuare pana obtinem o frisca care se tine bine. Se da la rece
Aluatul:
Fainam suprafața de lucru și intindem aluatul. Am folosit un cadru/matriță detașabil.
Se taie aluatul in 2 patrate / dreptunghiuri de dimensiuni identice dar mai mari de 2-3 cm decat forma detasabila folosita.
Puneti fiecare pătrat de aluat pe o foaie de copt. Faceti gauri mici cu o furculiță.
Se presara peste aluat un strat fin de zahăr.
Coaceți la cuptor la 200 ° C timp de 15 minute. După 15 minute, intoarceti aluatul, presarati de asemenea un strat cu zahăr si lasati 5-8 minute la 200 ° C.
Aluatul trebuie sa fie auriu și crocant.
Am corectat si tăiat marginile- aluaturile trebuie sa intre si sa fie de dimensiunea formei detasabile.
Se taie apoi unul din cele 2 aluaturi in 6 parti egale.
Montați cremsnitul:
Puneti in cadrul detasabil foaia de aluat netaiata, un strat generos de crema, un strat de frisca si deasupra foaie de aluat taiata. Presarati zahar pudra.
Dati la rece 2-4 ore- va recomand o noapte pentru ca crema se se tina bine.
Demulati si taiati cele 6 portii.
Serviti, este delicios.
1
Dati prajitura montata la rece noapte pentru ca crema se se tina bine.