Cozonacul mamei (2)

de diaconta in Dulciuri, 26 Dec 2011 | 4787 vizualizari

 

Am venit cat de repede am putut cu reteta de cozonaci.Cei facuti de mama mea(am facut si eu dar nu mi-au iesit ca si ai ei,n-aveau cum).O fi având ea vreun ingredient secret,căci cu siguranta sunt cei mai buni.Va dorim Sarbatori frumoase în continuare si un an mult mai bun ca cel care tocmai se încheie.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 40 gr unt
  • 30 gr drojdie
  • Lapte
  • Ulei
  • Un praf de sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamaie
  • Praf de portocala
  • Umplutura:
  • 400 gr nuca macinata
  • 2 linguri zahar
  • Lapte caldut
  • Un ou pentru uns deasupra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul mamei (2):

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Se lasa pana cand amestecul creste. Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia. Albusurile se bat spuma si se pun peste galbenusuri.

Faina se amesteca cu putina sare, se pune in vasul in care urmeaza sa framantam cozonacul. Se face o adancitura la mijloc si punem amestecul de oua, drojdia, untul topit si racit, coaja de lamaie si praful de portocala. Amestecam si framantam cu lapte caldut (nu fierbinte). Aluatul va trebui sa aiba o consistenta potrivita, nici moale, nici foarte vârtos. Cred ca asta se învata in timp. Se framanta foarte foarte mult, ne mai ungem mana cu putin ulei la framantat. Acoperim vasul cu un prosop si punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti de aer. Lasam pana cand isi dubleaza volumul.

Nuca macinata o amestecam cu putin zahar si inmuiem amestecul cu putin lapte. Eventual putem sa punem si putin rom.

Dupa ce aluatul a dospit, intindem cate o foaie si punem umplutura. Apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le punem in forma de cozonac. Mai lasam sa creasca zi in tava. Apoi ungem deasupra cu ou si îi punem in cuptorul preincalzit. Lasam aproximativ 60 de minute.Timpul este relativ, in functie de cuptor.

Au iesit doi cozonaci mai mari si unul mai mititel.

Sărbători frumoase!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul mamei (2)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (53)

Lau 1

06.01.2012, 15:57

ce pufos este

Rita Ilies 1

20.12.2013, 23:02

Super! Arată excepțional!

diaconta 1

20.12.2013, 23:04

Rita,multumim

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu bezea si crema dulce de leche